Pluimveehouderij

Nieuws 3 reacties

Nog één bedrijf met hennen in traditionele kooien

Den Haag - Eén legbedrijf heeft nog kippen in traditionele kooien zitten. Dit bevestigt de Nederlandse voedsel en Warenautoriteit NVWA. Het betreft één van de veertig bedrijven waarvan eerder dit jaar het verzoek om een tijdelijke (gedoog)voorziening is gehonoreerd en die tot 1 juli kippen in traditionele kooien mochten houden. Het bedrijf heeft ongeveer 100.000 hennen.

Het bedrijf had tegen de afvoer van de hennen per 1 juli een bezwaarprocedure aangespannen, maar is daarbij in het ongelijk gesteld. Dit betekende dat de hennen zo spoedig mogelijk moesten worden afgevoerd. Dat was begin deze week nog niet gebeurd.

Van de 17 legbedrijven waarvan het verzoek om als knelgeval te worden beschouwd was afgewezen, hadden er zes tijdens controles door de NVWA in februari/maart nog hennen in traditionele kooien gehuisvest. Deze bedrijven is destijds last onder bestuursdwang aangekondigd of aangezegd. Bij een latere controle bleken op vier van deze zes bedrijven nog hennen in traditionele kooien te zitten (totaal ongeveer 130.000). Deze hennen zijn voor 1 juli afgevoerd voor de slacht.

Tegen de bedrijven die het Legkippenbesluit hebben overtreden is proces verbaal (PV) aangezegd, waarbij een berekening van het zogenoemde wederrechtelijk verkregen voordeel is bijgevoegd. Het Openbaar Ministerie handelt deze PV’s af.

Laatste reacties

  • awknop

    Nederland heeft het dus weer redelijk netjes gedaan, maar andere landen, vooral in Oost- en Zuid-Europa blijven achter (het zijn altijd dezelfde die er een zooitje van maken). De EU moet gewoon een heffing van een paar cent op de batterijeieren leggen. Moet je eens kijken hoe snel ze daar kunnen omschakelen.

  • crisismanager

    nederland netjes gedaan.nederland heeft samen met duitsland en nog 2 andere landen toestemming gekregen van de eu om eieren uit de vs in te voeren .dit is normaal niet mogelijk vanwege geen salmonellabestrijding.denk dat er in de vs weinig scharrel is en alleen maar kooi.en dat nou net nederland en duitsland hier toestemming voor vragen.2 landen waar de kip het beter moet hebben dan de gemiddelde inwoner.over hypocriet gesproken.2 landen die voorop stonden voor een kooiverbod en de hele eu ondersteboven hebben gezet.dus in de winkel is het enkel het rekje met de scharreleieren van nederlandse bodem,en de rest van die hele winkel zijn verwerkte eiproducten uit kooitjes van de vs.en met de plofkip gaat het net dezelfde richting op. de hele kip in pakje uit nederland en de verwerkte stukjes vlees ergens uit afrika.de supermarkten maar heilig doen met dr plofkipjes en scharreleitjes,regelgechte maffia is het.de boeren hier zullen altijd netjes op tijd alles verbouwen en grote investeringen doen, dus nee nederland doet het niet zo goed

  • joannes

    Buffalo harrie, waarom emigreer je niet wanneer het in Nederland zo slecht is? Politieke maffia is er overal en..... ik denk nog meer in die overige landen! Zorg dat je invloed krijgt op die mannen die aan de touwtjes trekken in Brussel of het Ministerie. Ze zijn maar wat blij dat ze iets voor je kunnen doen!!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.