Pluimveehouderij

Nieuws 6 reacties

Nieuwe antibiotica-kritiek overheid Noordrijn-Westfalen op vleespluimveehouderij

Düsseldorf - Nieuwe onderzoeksresultaten van het landbouwministerie in Noordrijn-Westfalen (NRW) inzake mateloos en mogelijk illegaal gebruik van antibiotica in de vleespluimveehouderij stuiten bij de georganiseerde landbouw in de deelstaat op weinig begrip.

De NRW-studie, gebaseerd op begin dit jaar door middel van in 42 stallen van 40 bedrijven uitgevoerde drinkwatertests, geeft aan dat in 26 daarvan resten van antibiotica zijn gevonden. Gedeeltelijk betreft het antibiotica die zonder bemiddeling van een veterinair zijn ingezet. Bij de presentatie van de resultaten eerder deze week kondigde landbouwminister Johannes Remmel aan dat bekeken zal worden in hoeverre in bepaalde gevallen sancties zullen moeten worden toegepast tegen de bedrijven.

Het Landwirtschaftsverband Westfalen-Lippe toont zich echter niet onder de indruk. ”Als er overtredingen zijn begaan, moeten die worden vervolgd. Maar als blijkt dat daarvoor geen aanleiding is, dan is de kritiek gerechtvaardigd dat door de voortdurende bekendmaking van dit soort onderzoeksresulaten bij de bevolking de indruk wordt gewekt dat de meeste pluiveehouders gewetenloos en op onverantwoordelijke wijze antibiotica inzetten,” legt voorzitter Johannes Röring uit.

Vorig jaar publiceerde NRW ook al een antibiotica-onderzoek over de vleeskuikenhouderij. Daarmee wilde bewindsman Remmel aantonen dat de inzet van antibiotica in deze bedrijfstak eerder regelmaat is dan uitzondering. De nieuwe studie is daarvan een 'verdieping’, aldus het ministerie.

Laatste reacties

 • Ishtar

  Gewetensloos dus die zogenaamde voedsel producenten.
  Niemand die maar iets controleerd of de consument beschermd.
  Niet iets om trots op te zijn lijkt me, en de sector belangenbehartigers zijn in wezen de structuur bewakers in het hoe en wat en op welke manier.
  Amateurs dus, immers geen structuur, geen visie, geen controle, maar wel willens en wetens consumenten in de maling nemen.
  Tja.....

 • ruben1979

  @ishtar, ik heb geen iede hoe het in Duitsland geregeld is, maar in Nederland is er echt wel structuur, visie en zeker controle.
  Voor nadere uitleg nodig ik ook jou uit bij ons op het bedrijf, zodat je kunt zien hoe b.v. ab gebruik word ingezet en gecontroleerd.

 • politiek

  @ ruben 1979 , Terecht uw streven om meerdere mensen aan de ,,keukentavel,, te krijgen. Ik stem daarmee in. Overigens behoeven die niet alleen vanuit de sector pluimveehouderij te komen. Ook andere sectoren zijn welkom , wat mij betreft. Of buiten de sector b.v. algemeen belang bv fleur

 • ruben1979

  Helemaal mee eens politiek, maar tot op dit moment ben jij de enige die ook echt serieus wil komen. Ik zou zeggen er kunnen er nog meer bij, maar telkens als ik een uitnodiging doe richting kritische mensen op een van deze lijntjes word het oorverdovend stil.

 • Fleur de lille

  @ruben
  Begrijp je reactie maar zoals ik al schreef werkt een GGD binnen een regio. Uw boerderij niet staat in een andere GGD regio. Mijn collega van de GGD waar uw bedrijf staat heeft mogelijk interesse. Het moet wel iets heel innovatiefs zijn willen wij buiten onze regionale grenzen (reistijd en werk voor een ander dan die ons betaalt) een bezoek aan een bedrijf (mogen) brengen.

 • ruben1979

  @Fleur, is ook niet voor jou bedoeld hierboven, heb een goede leuke discussie gehad met jou, het ging mij meer om b.v. ishtar, ypma, enz. Wel een scherpe mening schrijven, maar niet reageren, en/of willen komen kijken naar de werkelijkheid.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.