Pluimveehouderij

Nieuws 2750 x bekeken 2 reacties

Marges pluimveehouderij onder druk

Utrecht - De positie van de pluimveehouderij is de laatste maande zwakker geworden door de hoge graan en olieprijzen. Maar enkele landen profiteren juist van de huidige marktsituatie. Dat staat in een rapport van de Rabobank.

In de Europese Unie (EU) is dit jaar flink ingeleverd op de marges als gevolg van de hoge voerprijzen die vervolgens niet zijn doorberekend in de prijs die de boeren kregen voor het pluimveevlees. Volgens het rapport draaien de Europese pluimveebedrijven over het algemeen nu quitte, uitgezonderd het Verenigd Koninkrijk waar pluimveehouders slechter draaien dan in de rest van Europa.

Wat betreft de wereldhandel van pluimveevlees verwacht de Rabobank een aantal belangrijke verschuivingen. De plannen van Mexico om importquota’s voor Amerikaans pluimveevlees in te gaan voeren zal een groot effect hebben voor de Amerikaanse pluimveesector. Op dit moment exporteert Amerika 16 procent van het totale volume naar Mexico. Ook de terugkeer van Thailand als exporterend land op de pluimveemarkt (per 1 juli dit jaar) zal de markt iets ontwrichten. De Rabobank verwacht voornamelijk meer strijd tussen Thailand en Brazilië om pluimveevlees aan de EU te leveren.

Rabobank verwacht dat de rest van 2012 een uitdagende periode wordt voor de pluimveehouderij, vooral in de EU zullen de marges onder druk blijven staan. Volgens de bank zijn de hoge varkensvlees en rundvleesprijzen wel positief voor de pluimveesector. Men verwacht dat hierdoor de consumptie van pluimveevlees in de EU met één procent zal stijgen. Volgens Nan-Dirk Mulder van de Rabobank kan de Nederlandse pluimveesector daarvan profiteren, de export van Nederlands pluimveevlees groeit de laatste jaren sterk. De Nederlandse consumptie is echter licht dalend. Deze ging van 22,8 kilogram per persoon per jaar in 2010 naar 22,4 kilogram in 2011.


Laatste reacties

  • probe14

    De Rabo heeft visie... zal voor het eerst zijn als deze niet bijgesteld moet worden. laat ze er maar zijn voor hun klanten zie de bank beoefenaar hebben. Dat lijkt me een veel grotere uitdaging gezien de opstelling richting hun trouwe leden laatste jaar.

  • probe14

    Beoefenaar moet zijn: grootgemaakt. Was autocorrectie

Of registreer je om te kunnen reageren.