Pluimveehouderij

Nieuws 1 reactielaatste update:16 jul 2012

Kippenvaccin leidt tot agressieve virusstam

Melbourne – Het gebruik van een ILT-vaccin met meerdere soorten virussen kan leiden tot nieuwe agressieve virusstammen.

Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Melbourne bij een levend vaccin tegen de kippenziekte Infectieuze Larynchotracheïtis (veroorzaakt door een herpesvirus). Het bleek dat onder de drie verschillende types herpesvirussen die werden gebruikt in het vaccin uitwisseling van DNA had  plaatsgevonden. Hierdoor ontstond een nieuwe agressieve vorm van het virus. In een veldproef bleek dat dit agressieve virus ook van dier naar dier kon overgaan. Bij een verzwakt virus van een vaccin is dit normaal gesproken niet mogelijk.

De onderzoekers benadrukken dat dit type virus niet gevaarlijk is voor de mens maar dat voorzichtigheid wel geboden is al meerder virusstammen in een vaccin worden gebruikt.

In Nederland worden leghennen en vleeskuikenouderdieren tijdens de opfok standaard gevaccineerd tegen ILT. Gebruikelijk is een oogdruppelenting.

Eén reactie

  • joannes

    De weten schap weet steeds meer, maar is ook in staat meer te provoceren! Als dat maar goed gaat? Ik hoop, en reken erop, dat ze meer dan economische criteria hebben! We blijven afhankelijk van de wijsheid van soms maar enkele personen. Een ding is duidelijk: een plaag of ernstige ziekte is vooral niet democratisch.

Of registreer je om te kunnen reageren.