Pluimveehouderij

Nieuws 809 x bekeken

Fransen lopen eiertekort weer in

Parijs – De Franse eierproductie is in het eerste kwartaal bijna twintig procent lager uitgekomen dan in 2011. De laatste maanden neemt het aantal plaatsingen echter weer sterk toe zodat verwacht wordt dat de productie binnenkort weer op het niveau van de voorbije jaren kan komen.

Ook de Franse eierproductie heeft rond de jaarwisseling te lijden gehad onder het Europese verbod op legbatterijen. "De eierbedrijven hebben moeite gehad om op tijd aan de nieuwe richtlijnen te voldoen", aldus de agrarische infodienst Agreste. Dat leidde ertoe dat zowel in het laatste kwartaal van 2011 als het eerste van dit jaar de eierproductie op jaarbasis ruim 18procent lager lag.

Daarbij voerde Frankrijk in de eerste drie maanden in waarde uitgedrukt dubbel zo veel eieren in terwijl de eigen export dankzij de hogere prijzen toch nog met negen procent kon toenemen.

In april lag het aantal plaatsingen echter 64 procent hoger dan vorig jaar. Daarmee zou de productie rond september weer boven het niveau van een een jaar eerder uit kunnen komen. Door die vooruitzichten hebben de ook in Frankrijk hoge eierprijzen inmiddels een dalende lijn ingezet. Eieren waren in mei weliswaar nog altijd 145 procent duurder dan in mei 2011 maar tegelijk wel weer acht procent goedkoper dan in april van dit jaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.