Pluimveehouderij

Nieuws 13 reactieslaatste update:7 jul 2012

'Bloedbad pluimveesector door motie ingrepenbesluit'

Nijkerk – In de pluimveehouderij wordt ontsteld gereageerd op de motie die de Tweede Kamer aangenomen heeft om snavelkap te verbieden.

Alex Spieker, secretaris van brancheorganisatie NOP: “Het onverkort uitvoeren van de motie over het ingrepenbesluit leidt tot een bloedbad. De sector, de fokkerij is niet klaar voor het verbod in 2015. Niet voor niets hadden we afspraken met de Dierenbescherming om per tweeënhalf jaar te evalueren hoe we ons verbeteren met als einddoel 2021.”

Pieter Kruit, directeur Verbeek Broederijen: “Ik hoop toch niet dat de motie wordt uitgevoerd. Dat zou waanzin zijn. De kip, de huisvesting, het voer en het management, daar zijn nog grote stappen te zetten. We hebben al veel geleerd, maar we zijn er nog niet en zullen dat per 2015 ook nog niet zijn.”

Jan Vroegindewei, voorzitter van de Stuurgroep Ingrepen: “Het is onvoorstelbaar dat wij samen met de Dierenbescherming een plan ontwikkelen en geweldige afspraken maken, dat dat nu uit ideologische motieven wordt doorkruist. Dat is ontzettend dom.”

Jan Brok, secretaris van de NVP: “Het is een motie van onkunde, een voorbeeld van onbehoorlijk bestuur. We kunnen er niet zonder heel veel ellende aan voldoen.”

Demissionair staatssecretaris Henk Bleker, is afhoudend. Hij raadde bij de indiening in de Kamer de motie af, en zei vrijdagmiddag in Nijkerk bij het afscheid van NOP-voorzitter Jan Wolleswinkel: “Het naar voren trekken van de deadline voor het ingrepenbesluit is gewoon een motie. Nu ga ik met de sector uitzoeken wat mogelijk is. Dat is de relaxte gedachte, als je rustig afwacht, gaan veel problemen in Den Haag vanzelf weer weg.”

Op de vraag wat de beste weg nu is voor de sector, gezien de motie-Ingrepen, reageert Bleker: “Je hebt tijd nodig om de genetische eigenschappen van de kippen te veranderen. Er is nog nooit een goed dier gefokt door een motie in Den Haag. Over het uiteindelijke doel, de wenselijkheid en de weg zijn we het eens. Vanuit dat vertrekpunt moeten we zien hoeveel tijd er nodig is.”

Laatste reacties

 • l coumans

  je kunt je kop niet in het zand blijven steken beste pluimveevoormannen je hebt je kansen laten liggen

 • joannes

  Beste L. Coumans was het maar zo simpel. Al die pluimvee mannen hebben samen bedrijven die niet 1,2,3,...... omgezet kunnen worden naar omstandigheden dat die kippen elkaar niet pikken. Ze doen het gewoon uit gewoonte maar op het moment dat ze bloed ruiken worden het kanibalen. Dat is de natuur van die kippen. Je krijgt geen ei meer in de winkel wanneer al die kippen hun snavel behouden!

 • l coumans

  joannes mis ,praat andere niet na denk nou maar gewoon als kip en voel je lekker , en zie daar geen enkele behoefte om je soortgenoten te pikken. wij als mensen hebben een luxe probleem , we kunnen nadenken is eigenlijk een gave teveel zodat we de andere 6 zegeningen verwaarlozen.

 • joannes

  Beste L.Coumans neem een een paar kippen en ga eens voor het hok zitten. Éen ding is nadenken en mogelijk inleven, meevoelen,...... En één ander ding is observeren en waarnemen om de ware natuur te herkennen.

 • l coumans

  beste joannes weer mis kippen buiten, en ga dan zelf maar eens in het hok ,en 99% van de pluimveehouders zegt dat je gek bent.

 • joannes

  Beste L.Coumans kijk niet met je roze bril naar de wereld. Onderken wat je ziet, controleer het in de literatuur en probeer dan een bijdrage te leveren. Iemand voor gek verklaren zegt vaak meer over diegene die dat roept dan diegene waarover hij oordeelt. Ik heb persoonlijk kippen elkaar zien, noem het maar, mishandelen. Wanneer het gedrag er erin sluipt, in een mum van tijd is de hele koppel eerst kaal en daarna vallen er slachtoffers. Wanneer je even googelt heb in een mum van tijd artikelen die er over schrijven tot en met journalisten uit de volkskrant. Maar wanneer het volgens jouw allemaal niet waar is: Neem het risico en koop de kippen! Hier zelfs een freedom website die er overschrijft: http://www.animalfreedom.org/paginas/column/verenpikken.html

 • l coumans

  JOANNES IK MERK IN JE VERHAAL DAT JE NIET TUSSEN DE KIPPEN BENT GEBOREN, EN DAT JE BETER KUNT GOEGELEN ALS IK . IKZELF WERK AL 20 JAAR MET BIOLOGISCHE KIPPEN 12000 STUKS EN HET IS MIJN WERK EN MIJN HOBBY , ALS JE GRAAG KIPPENBOER WILT WORDEN WIL IK HET JE WEL LEREN .

 • joannes

  Beste L.Coumans dat klinkt overtuigend. Je moet dat geheim maar verder moet uitdragen want velen vertrouwen het nog niet met de gehele snavel!

 • tuinvrouwtje

  als je minder kippen hebt pikken ze elkaar ook minder, en als je hun zoveel mogelijk de ruimte geeft hun natuurlijke gedrag te kunnen uiten, zal het al veel minder zijn
  maar als de kippenboeren zelf niet willen veranderen, door zich meer aan te passen aan de kippen, veranderen de kippen ook niet. het is geen onwil van de kippen maar van de boer

 • Conrad

  Henk Bleker for president, wat een geweldige vent is dat toch! Jammer dat hij altijd zoveel tegenwind krijgt.

  Verder kan je prima kippen houden zonder gekapte snavel. Dat doen miljoenen kippen in de EU al. Als je problemen hebt met kannibalisme ligt dat echt niet alleen aan de kippen. Het is een combinatie van genetica en omstandigheden. Mijn biologische kippen zijn nu 73 weken en 85 % van de dieren zien er nog net zo uit als toen ze kwamen. 14% is wat gesleten, door EIGEN pikgedrag en 1% staat onderaan de pikorde en heeft wat verwondingen, maar dat is echt minimaal. Ik weet dat ze er zitten maar een ander zal ze niet vinden in de stal. Ik snap dat met name scharrelkippen het moeilijk zullen krijgen in zo'n verbod maar ik weet zeker dat dat mogelijk is, als je maar wilt en de mogelijkheid krijgt. Dit houdt bijvoorbeeld in dat je per 30-40.000 dieren minimaal 1 vak betaald moet krijgen voor het extra werk dat je zult hebben. Dat werk gaat zitten in bijvoorbeeld strooisel aanbrenging en verwijdering. Hier gaat echt veel tijd inzitten. Bedrijven met veel kippen zullen dus personeel moeten inschakelen en betalen. Maw de eierprijs moet dan ook omhoog.

 • mwhjanssen5

  Waar hebben we het nu eigenlijk over voor de dieren is het een ingreep van niks de methodes die nu gehanteerd worden zijn zoveel malen beter als enkele jaren geleden dat het leed van behandelen vele malen minder is van wanneer er niet behandeld wordt, het zal in sommige gevallen goed gaan maar ook in vele gevallen niet en als je dat een keer gezien hebt dan zeg je de volgende keer laten we maar weer gaan snavels behandelen dat is de kip tegen zichzelf in bescherming nemen. Mijn dieren worden behandeld zijn nu 80 weken en zitten allemaal nog prima in de veren.

 • W Geverink

  Zag laatst op een antiek programma een doosje met rode kippebrilletjes van meer dan zestig jaar oud. waar hadden ze die vroeger dan voor nodig? Er zaten honderd stuks in een doosje voor ongeveer dertig cent. Pikken is niet van de laatste tijd.

 • joannes

  In de moderne westerse wereld zijn de consumenten helemaal los gegroeid van de agrarische wereld, zijn noodzaak, en zijn gewoonten. De agrarische wereld probeert consumenten verwachtingen in te vullen maar loopt gewoon op tegen de feiten. Dan, met de industrialisatie, wordt voedsel in serie productie geproduceerd naar voorbeeld van al dat andere. De consument, met inlevings gevoel, en sentimenten naar dieren als ¨gelijk aan mensen¨ realiseert zich dat 100% ???van het voedsel uit de agrarische, inmiddels, geindustrialiseerde wereld komt. En.. krijgt een schuld gevoel! Al die mensen die in de agrarische wereld hun brood verdienen voelen zich bedreigd met die ¨menselijke normen voor dieren¨ , en terecht, want het bedrijfs model werkt niet, en... leidt aan chronische overcapaciteit (huidig) en onder capaciteit wanneer ze gaan gelden. Mark Zuckerberg maakte nieuws met het doden van zijn eigen vlees consumptie om zich weer te realiseren hoe de voedsel keten werkt. Hopelijk kan hij de consument aan het denken gezet! Want consumenten moet leren dat de slager een koe moet slachten om biefstuk te eten!

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.