Pluimveehouderij

Nieuws

Biologische opfokbedrijven maken kwaliteitsslag

Driebergen - Het gaat goed met de biologische pluimveesector. Ook komen er steeds meer biologische opfokbedrijven die een betere kwaliteit afleveren.

Dat blijkt uit verschillende onderzoeksprojecten en ervaringen in studieclubs binnen het Bedrijfsnetwerk Pluimvee, Legpluimveehouders. Volgens de twaalf biologsche opfokkers die in het netwerk zitten zijn de opfokhennen steeds beter van kwaliteit. Dit blijkt uit een lagere uitval, minder pikgedrag, goede productieresultaten en hennen die beter in de veren blijven.

Volgens Leen Janmaat van het Louis Bolk Instituut, het instituut dat het netwerk begeleidt, is er door de deelnemers vooral gewerkt aan het gedrag van de kippen. “De opfokperiode is enorm belangrijk om de kip sociaal te maken zodat het op latere leeftijd minder pikgedrag gaat vertonen. De deelnemers hebben veel ervaring met elkaar gedeeld over dit thema en verschillende afleidingsmaterialen in de hokken getest om verveling (en pikkerij) tegen te gaan. Verenpikkerij is namelijk ook in biologische systemen nog steeds een probleem”, aldus Janmaat. In Nederland zijn ongeveer 180 biologische pluimveebedrijven, waarvan rond de dertig biologische opfokbedrijven. Het bedrijfsnetwerk wordt afgerond in september van dit jaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.