Pluimveehouderij

Nieuws 2513 x bekeken 8 reacties

'Batterij-eieren bevatten minder dioxinen dan uitloopeieren'

Brussel - Eieren van kippen uit legbatterijen bevatten minder dioxinen dan de eieren van kippen uit uitloopsystemen. Dat heeft de Europese voedselveiligheidsautoriteit EFSA vastgesteld.

EFSA kwam deze week met een rapport over de de aanwezigheid van schadelijke dioxinen en PCB's in voedsel en veevoer.  In de verschillende producten komen ze 16 tot 79 procent minder voor dan tien jaar geleden. De hoogste gehalten worden gevonden in producten van dierlijke oorsprong.

Laatste reacties

 • robert.flipse1

  Je kunt niet zomaar een rapport generaliseren. Het is bekend dat eieren van vrije uitloopkippen vaak veel meer dioxines bevatten dan die van hun soortgenoten die binnen zitten. Kijk maar naar de problemen met bio eieren uit Duitsland. Echter, als je de locaties bekijkt waar deze metingen gedaan worden, zie je dat ze bijna allemaal dicht bij industriën liggen.

  In het Label Rouge land Frankrijk, waar verhoudingsgewijs veel legkippen volgens het Label Rouge systeem een vrije uitloop hebben, speelt dit probleem totaal niet, vanwege het ontbreken van industriën in de regio's. Deze nuance lijkt me toch vermeldenswaardig...?

 • l coumans

  en zo zie je maar weer, wat je zaait zul je oogsten

 • schoenmakers1

  dit bericht maakt duidelijk dat de politiek zich totaal niet bekommerd om de volksgezondheid, anders zouden direct wel het kooiverbod opheffen en de consument de vrije keuze laten welke eieren te kopen, de ongezonde die we nu moeten eten of de gezonden die door de politiek verboden zijn gemaakt

 • gerjan slingenbergh

  De norm die vastgesteld is voor het dioxine gehalte in eieren heeft niets maar dan ook niets te maken met de volksgezondheid. Het is een norm die gebaseerd is op haalbaarheid bij kooikippen.

 • Koen Franken

  Beste heer Slingerbergh als u zegt dat dioxine niets te maken heeft met de volksgezondheid dan snapt u het niet helemaal, dioxine is kankerwerken bij grote hoeveelheden ook is aangetoond dat dioxine de vruchtbaarheid verminderd, volgens mij heeft dit wel degelijk met de volksgezondheid te maken.

 • sensia

  och och is dit nu de nieuwste mode om alle methodes die iets diervriendelijker zijn (buitenkippen/dioxine eieren, koeien in de wei/methaanuitstoot, varkens in de modder/ziekteverspreiding) met valse of incomplete rapportages of door partijdige wetenschappers de wereld inslingeren?

 • kleitokkers

  Nederland het land dat voorop loopt met normen en regels ja ja

 • gerjan slingenbergh

  @ tini, als je maar genoeg dioxine binnenkrijgt zul je er ongetwijfeld last van krijgen, zo is het met veel produkten. Als je per week meer dan 100 eieren eet met een hoog dioxine gehalte loop je ook risico. Mijn opmerking gaat echter over de normstelling van dioxine in eieren.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.