Pluimveehouderij

Nieuws

Verbeek verkrijgt compartimenteringscertificaat

Lunteren - De Verbeek Poultry International-bedrijven (VPI) en de VPI-broederij in Biddinghuizen zijn erkend door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit erkend als EU-compartiment.

Staatssecretaris Henk Bleker rijkt binnenkort het bijbehorende certificaat uit aan directeur Pieter Kruit van Verbeek Broederij en Opfok. Het belang van dit certificaat is dat de productie en levering van vaccin-eieren aan de farmaceutische industrie in geval van calamiteiten door kan gaan onder strikte voorwaarden. Verbeek is het eerste bedrijf in Nederland en de tweede in Europa dat deze erkenning heeft verkregen. Met het certificaat biedt Verbeek de afnemers van haar vaccineieren de grootst mogelijke mate van betrouwbaarheid.

De OIE, de internationale diergezondheidsorganisatie heeft een systeem ontwikkeld om bedrijven die het risico op verspreiding van vogelpest weten te minimaliseren, de mogelijkheid te bieden om onder strenge voorwaarden door te kunnen produceren en te leveren. De EU heeft dit systeem in wetgeving vastgelegd.

Verbeek heeft jaren gewerkt in samenwerking met de NVWA aan het verkrijgen van dit certificaat, vertelt directeur Pieter Kruit. De eerste aanzetten om dit te realiseren zijn gemaakt na de vogelpestcrisis van 2003. "Een van de eerste stappen was in 2004 om een nieuwe vaccinbroederij te bouwen in Biddinghuizen in een pluimvee-arm gebied, die in de plaats kwam voor de broederij in Ederveen." Verder heeft Verbeek een heel scala aan maatregelen betreffende hygiëne en borging er van doorgevoerd. "Je moet denken aan allerlei omgevingsfactoren en risicofactoren. Denk bijvoorbeeld aan de invloed en impact van wilde vogels en dergelijke."

Of registreer je om te kunnen reageren.