Pluimveehouderij

Nieuws

Pluimveebonden positief over CBL-verklaring

Doetinchem - De beide organisaties van pluimveehouders, NOP en NVP, zijn positief over de plannen van de Nederlandse supermarkten verenigd in het CBL om te komen tot verduurzaming van het vleesassortiment in de Nederlandse supermarkten.

Voorzitter Jan Wolleswinkel van de NOP constateert dat de supermarkten zich voor het eerst uitspreken over de Nederlandse veehouderijbedrijven. Wolleswinkel: "Tot nog toe onthielden ze zich van commentaar en speelden ze de bal altijd richting de landbouw. Los het zelf maar op. Nu zijn ze dat station voorbij en erkennen dat ze daar ook een rol in spelen, en dat is positief."

Wolleswinkel verwacht dat er een versnelling kan ontstaan in het omschakelingsproces naar Volwaardachtige concepten en varianten daarop. Wel tekent de NOP-voorzitter aan dat er nog een gedegen discussie over de uitloop moet worden gevoerd, en dan met name over de voor- en nadelen van uitloop met het oog op milieu en diergezondheid. In dat verband is Wolleswinkel dan ook blij dat de supermarkten behalve dierwelzijnseisen ook andere duurzaamheidsaspecten mee willen nemen in hun verduurzamingsslag.

Ook secretaris Jan Brok van de NVP beoordeelt de verklaring van het CBL als positief. "Als er voor betaald wordt door de keten heen kan de Nederlandse vleeskuikensector veel en zal de invulling van de vraag van de supermarkten geen probleem zijn. Er moeten wel langjarige afspraken gemaakt worden, waar boeren ook op in kunnen spelen met hun investeringen. We staan er open voor. De vleeskuikensector is innovatief genoeg." Verder wijst Brok er op dat de Nederlandse vleeskuikensector heel goed in staat is te produceren voor de exportmarkt. Dat blijft altijd een alternatief voor de vleeskuikenhouderij.

Of registreer je om te kunnen reageren.