Pluimveehouderij

Nieuws 5 reacties

PPE niet blij met hoge factuur NVWA

Zoetermeer – Het Productschap Pluimvee en Eieren (PPE) is het niet eens met het hoge bedrag de de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) in 2011 heeft uitgegeven aan de controles op eieren.

Het gaat hierbij om de controles van eieren die de NVWA onder het Nationaal Plan Residuen zijn uitgevoerd. De controles richten zich op de aanwezigheid van diergeneesmiddelen (waaronder antibiotica), contaminanten en verboden stoffen zoals hormonen. De kosten zijn in het verleden altijd rond de 140.000 euro geweest. Deze worden gefactureerd aan het PPE. Over 2011 heeft de NVWA echter een factuur van 220.000 euro gestuurd.

In maart 2011 heeft het PPE met het NVWA een gesprek gehad waarbij de NVWA aangaf dat over 2011 de kosten hoger uit zouden komen. Het ging hierbij volgens de instantie om een bedrag tussen de 180.000 en 200.000 euro. Het PPE heeft in reactie hierop om aanvullende informatie gevraagd waarom de kosten zo hoog zouden uitvallen. “We hebben deze informatie pas net voordat de factuur binnenkwam ontvangen. Daar hadden we dus niet veel aan”, aldus Bart Jan Krouwel, voorzitter van het PPE.

Volgens de NVWA zijn vorig jaar de kosten hoger uitgevallen omdat er wijzigingen in de wetgeving zijn gekomen waardoor de controlekosten hoger uitkwamen. Na gesprekken tussen de twee partijen afgelopen dinsdag is besloten dat de NVWA met een nieuw voorstel komt, een bedrag dat ergens tussen de 140.000 en 220.000 euro uitkomt. Dit voorstel zal na de zomer in de het Dagelijks Bestuur van de PPE worden besproken. Dan zal ook worden bepaald of de PVE akkoord gaat en het formele bezwaar tegen de eerste factuur zal terugtrekken.

Laatste reacties

 • l coumans

  zo koekje van eigen deeg ,merk je ook eens hoe wij ons voelen als we een heffing moeten betalen waarvoor niks is uitgevoerd.

 • Khalid en zijn maten

  Wij kunnen klagen wat we willen over de hoogte van de factuur voor de IKB- certificering,betalen moeten we deze hoe dan ook,anders geen IKB. Maar na het lezen van dit artikel denk ik dat ik volgend jaar ook maar eens om tafel ga met het PPE om een andere prijs af te spreken!

 • jwvk

  Dat was dus een uit de duim gezogen bedrag, ander ga je later toch geen voorstel doen van bv.50.000 euro minder. Schandalig, uiteindelijk betalen wij trouwens de rekening( zal wel weer omhoog gaan).

 • l coumans

  ja beste jwvk uit de duim gezogen ,dat denk ik ook als ik de jaarlijkse heffing moet betalen

 • jwvk

  Helemaal mee eens I Coumans!

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.