Pluimveehouderij

Nieuws

Opnieuw gedoe rond vleeskuikenrichtlijn

Barneveld – De verschillende organisaties in de pluimveevleessector, Nepluvi, NOP, NVP en PPE zijn geïrriteerd over de gang van zaken rond de afspraken binnen de vleeskuikenrichtlijn.

Dat bleek tijdens de vergadering van het Productschap Pluimvee en Eieren in Barneveld. De organisaties hebben over de gang van zaken een brief gestuurd naar het ministerie van ELI. De irritaties hebben betrekking op de manier waarop de overheid de monitoring van hakdermatitis en voetzoollaesies gestalte wil geven. Zoals bekend hanteert het Nederlandse ministerie een werkwijze waarbij de mate van voorkomen van deze kwalen wordt gerelateerd aan de toegestane hokbezetting in vleeskuikenstallen. Een stuurgroep met daarin afgevaardigden van ministerie en bedrijfsleven moet de afspraken tussen overheid en bedrijfsleven concretiseren en invullen. Vorig jaar in november was er een akkoord. De monitoring zou per 1 oktober van start gaan en na een oefenperiode van een halfjaar zou de formele monitoring en handhaving vanaf 1 april volgend jaar van start moeten gaan. Het ministerie maakte onlangs echter bekend een oefenperiode van slechts drie maanden te willen hanteren, en dus per 1 januari te willen starten met de officiële handhaving.

De organisaties uit de vleeskuikensector voelen zich geschoffeerd en niet serieus genomen. De vleeskuikenrichtlijn is de afgelopen jaren al vaker een bron van irritatie geweest. Vorig jaar februari schortten NVP en NOP hun deelname aan het overleg over invulling van de richtlijn tijdelijk op. Het geschil ging toen over de oppervlaktemeting van de vleeskuikenstallen.

Voorzitter Gert Jan Oplaat van de NVP stak tijdens de PPE-bestuursvergadering in Barneveld zijn irritatie niet onder stoelen of banken. “We lopen er steeds tegenaan dat er krachten binnen het ministerie hun eigen gang gaan en zich niets aantrekken van de stuurgroep. Het wordt tijd dat we met de vuist op tafel slaan.”

Of registreer je om te kunnen reageren.