Pluimveehouderij

Nieuws 1 reactie

Op 38 gedoogbedrijven geen kooihennen meer

Den Haag - Van de 40 legpluimveebedrijven die onder de gedoogregeling voor het kooiverbod vallen hebben 38 bedrijven inmiddels een datum aan de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) doorgeven wanneer de leghennen naar de slachterij gaan.

Vanaf 1 juli mogen de gedoogbedrijven geen dieren meer houden in de traditionele kooisystemen. De NVWA heeft de 40 bedrijven die onder de gedoogregeling vallen in mei en begin juni bezocht om te inventariseren of deze bedrijven al afspraken hebben gemaakt met slachterijen om de dieren af te voeren. Tijdens deze controles hebben 38 van de 40 bedrijven een datum (vóór 1 juli) aan de NVWA doorgegeven wanneer de dieren naar de slacht zullen gaan. Twee bedrijven hebben nog geen concrete afspraak gemaakt met een slachterij.

De NVWA zal deze twee bedrijven eind juni nogmaals bezoeken om te controlen of er al een afspraak met de slachterij is gemaakt om de  dieren vóór 1 juli van het bedrijf af te voeren. Als blijkt dat na 1 juli nog steeds dieren op de locatie aanwezig zijn zal de NVWA boetes uitdelen. Een van de twee bedrijven is het niet eens met de deadline van 1 juli en heeft bezwaar gemaakt. Deze pluimveehouder vindt dat hij door de overheid te veel is tegengewerkt.

Volgens Jan Brok, secretaris van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders, gaat er streng gecontroleerd worden en zal de deadline voor het bedrijf dat bezwaar heeft gemaakt waarschijnlijk niet verlengd worden. “Dit bedrijf zal dan waarschijnlijk een tijdje leeg komen te staan met de bijbehorende kosten”, aldus Brok.

Eén reactie

  • hspruijt

    Lijkt mij een prachtig moment om eindelijk de z.g. KOOI EIER NOTERING af te schaffen,laten we eens kijken wat nu de basis gaat worden voor onze supermarkt vrienden.

Of registreer je om te kunnen reageren.