Pluimveehouderij

Nieuws

Minder eieren in 2012

Zoetermeer – De productie van consumptie-eieren in de Europese Unie zal dit jaar ruim 2 procent dalen ten opzichte van 2011. Dit blijkt uit de meest recente verwachtingen van de Europese Commissie.

Naar verwachting zal de productie voor de 27 EU lidstaten uitkomen op 102,3 miljard stuks. Dat is 2,3 procent minder dan in 2011, toen 104,6 miljard eieren werden geproduceerd.

Volgens het Productschap Pluimvee en Eieren (PPE) valt de verwachte productiedaling nog mee, aangezien veel bedrijven dit jaar hebben moeten investeren om stallen om te bouwen naar alternatieve huisvestingssystemen. Hierdoor is de productie voor veel landen wat vertraagd. Het productschap verwacht door het verminderde aanbod in de Europese Unie dat in augustus/september van dit jaar de prijzen van consumptie-eieren weer licht zullen stijgen. Of deze prijspiek weer net zo hoog is als in februari dit jaar is volgens het PPE nog onduidelijk.

Van de belangrijkste eiproducende lidstaten verwacht de Europese Commissie dat Frankrijk en Duitsland juist meer consumptie-eieren in 2012 gaan produceren, in vergelijking met vorig jaar. Duitsland is al in 2009 begonnen met omschakeling van kooihuisvesting naar alternatieve systemen. De Duitse markt zal in 2012 hiervan profiteren.

In Nederland zal komend jaar iets minder productie-eieren (rond de 2 procent) produceren. In Spanje wordt een flinke dip van 20 procent verwacht, omdat in dit land veel bedrijven zullen stoppen of tijdelijk leeg staan als gevolg van het niet halen van de deadline voor het kooiverbod.

Of registreer je om te kunnen reageren.