Pluimveehouderij

Nieuws 1669 x bekeken

Lager saldo voor pluimveebedrijven

Wageningen - Het saldo van pluimveebedrijven is in mei door ongunstige prijsontwikkelingen lager dan in april 2012. Dit meldt de Barometer Agrarische Sectoren van LEI, onderdeel van Wageningen UR.

Het saldo van een leghennenbedrijf met 40.000 scharrelhennen is in mei gedaald naar 25.000 euro, vooral door lagere opbrengsten van eieren. In maart van dit jaar lag het saldo het hoogst, op 70.000 euro. Volgens de berekeningen van het LEI is het saldo voor de leghennenbedrijven de laatste twee maanden flink ingezakt. De opbrengsten daalden sinds maart met 44.000 euro per bedrijf en de voerkosten zijn op maandbasis 2.000 euro hoger geworden. Vergeleken met dezelfde maand vorig jaar ligt het saldo in mei nog wel bijna 46.000 euro hoger. Ook is er in de eerste vijf maanden van dit jaar bij de leghennenbedrijven meer verdiend dan in dezelfde periode vorig jaar, toen het saldo zelfs negatief was. Er wordt nu weer geld verdiend met de eierproductie. Vooral de maand maart met een saldo van 70.000 euro per bedrijf droeg bij aan het hogere totaalsaldo.

Ook het saldo op een gemiddeld vleeskuikenbedrijf met 90.000 kuikens is in de maand mei lager dan de maand ervoor. Het saldo in mei kwam uit op 14.500 euro, dat is 1.000 euro lager dan in april. In maart kwam het saldo uit op 14.000 euro.  Het saldo in mei is nog wel iets hoger dan dezelfde maand van 2011, maar nauwelijks voldoende om een inkomen te behalen. De opbrengsten stegen weliswaar in mei, maar dat gold ook voor de kosten. Met name de voerkosten stegen sterker dan de opbrengsten. Ook de kosten voor eendagskuikens werden hoger. Het totale saldo bedroeg in de eerste vijf maanden van 2012 circa 73.000 euro, dat is ruim 13.000 euro meer dan vorig jaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.