Pluimveehouderij

Nieuws 1 reactie

Groupe Doux valt in stukken uiteen

Chateaulin – Voor het als geheel verkopen van de in surseance van betaling verkerende Franse kippenverwerker Goupe Doux zijn geen belangstellenden te vinden. Dat betekent dat het grootste kippenbedrijf van Europa in delen verkocht moet worden.

Daarbij circuleert onder meer de naam van de Nederlandse kippengigant Plukon als één van de mogelijke kandidaten.

Groupe Doux heeft sinds 1 juni uitstel van betaling. Dat leidt sindsdien tot grote problemen bij meer dan 800 pluimveebedrijven die niet alleen aan de groep leverden maar ook hun voer vaak van Doux afnamen. Donderdag heeft de boerenbond FNSEA tijdens overleg op het ministerie van landbouw in Parijs nog aangedrongen op een snelle oplossing 'voor dit uiterst moeilijke dossier'. Door gebrek aan financiële middelen wordt ook de positie van de 3.400 Franse werknemers precair. Hoewel de regering er alles aan doet om de groep te redden, is het tot nu toe ondanks garanties van de regionale overheid niet gelukt om een regeling met de betrokken banken te treffen.

In Bretagne, waar Groupe Doux gevestigd is, wordt er nu van uit gegaan dat het bedrijf in stukken uiteen zal vallen. Die mededeling is volgens Franse bronnen ook bevestigd door de bewindvoerders bij de handelsrechtbank in Quimper. In eerste instantie zoeken de bewindvoerders nu naar kandidaten voor 'niet-strategische onderdelen van Groupe Doux'. Die moeten er voldoende zijn want de groep omvat volgens de gegevens van de rechtbank bijna 400 onderdelen. Opsplitsen is mede het gevolg van de halsstarrige houding van de 78-jarige Charles Doux, de patriarch van het familiebedrijf die weigert om zelfs maar aan overleg deel te nemen.

Ruud Peys

Eén reactie

  • joannes

    Er schieten me een aantal vragen door het hoofd wanneer ik zoiets lees: Hoe heeft het zover kunnen komen? Dit kan gevolgen krijgen voor de EU kippenvlees markt? Aan welke supermarkten levert deze grote jongen? Hoeveel EU subsidie heeft men in dit bedrijf rondgepompt?Zal het met overheids steun inleven worden gehouden? (in verband met de directe en indirecte werkgelegenheid) Bij banken praten ze over system risicos; zou deze grote jongen een systeem risico kunnen zijn voor de EU pluimvee markt? Er staat ons nog wat te wachten!!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.