Pluimveehouderij

Nieuws 986 x bekeken 3 reacties

'Geen verandering exportbeleid kippenvlees naar Ghana'

Den Haag – Demissionair staatssecretaris Henk Bleker van landbouw wil geen beleidswijzigingen doorvoeren nu blijkt dat pluimveehouders in Ghana failliet gaan door de import van pluimveevlees uit onder andere Nederland.

Dat blijkt uit een brief aan de Tweede Kamer. "In de landbouwsector staan veel regeringen voor een belangenafweging tussen aanbodsverbreding en koopkrachtverbetering voor de stedelijke bevolking en het voortbestaan van een (deel)sector die niet tegen de internationale concurrentie op kan", aldus Bleker. “Ghana importeert pluimveevlees tegen wereldmarktprijs en belast dit met een invoertarief van 20 procent. De totale prijs van dit ingevoerde vlees ligt nog onder de prijs waartegen lokale kippenboeren kunnen produceren”, schrijft Bleker. Hij wijst erop dat ontwikkelingslanden binnen de WTO-afspraken diverse mogelijkheden hebben om hun markten extra te beschermen, bijvoorbeeld door de importheffingen te verhogen.

Coherentie tussen het Europese Gemeenschappelijke Landbouwbeleid (GLB) met het beleid voor ontwikkelingslanden is steeds leidend in de inzet van Nederland. “Monitoring van de effecten van het beleid op ontwikkelingslanden is een aandachtspunt van het Nederlandse kabinet. Helaas is dit onderwerp nog niet geagendeerd in de huidige onderhandelingen”, schrijft Bleker. Door ontkoppeling van de Europese landbouwsubsidies is de handelsverstorende werking volgens hem teruggedrongen.

Het ministerie wil de huidige koers als het gaat om ontwikkelingssamenwerking blijven richten op landbouwontwikkeling in de landen zelf en niet zozeer op internationale handel.

Laatste reacties

  • jete

    Alhoewel het een goede zaak is dat het ministerie zich bij de ontwikkelingssamenwerking (voorlopig?) blijft richten op de landbouwontwikkeling in de landen zelf, heeft dit tot dusverre niet kunnen voorkomen dat de pluimveehouders in Ghana failliet gaan en zit een “doorstart” er dus (voorlopig?) nog niet in.

  • zanden

    De kippensector in Ghana is al kapot gemaakt. Dus hij kan niet meer kapot gemaakt worden. En dat kapot maken is wel degelijk gebeurd met exportrestitutie. De heer Bleker stelt terecht dat Ghana en andere landen via de WTO het recht hebben om importheffingen op te leggen aan producten van buiten om hun eigen economie te beschermen. De heer Bleker vergeet er bij te vertellen dat een land dat daartoe overgaat onmiddellijk bezoek krijgt van een delegatie van het IMF. En deze beschermers van het grootkapitaal zorgen er voor dat Ghana en andere landen die tot hun nek vol zitten met IMF leningen, deze leningen per direct in zijn geheel moeten worden afgelost, als ze niet onmiddellijk ophouden met hun beschermende maatregelen. Het IMF is namelijk voorvechter van vrije wereldhandel en dus zijn in de visie van deze economen importheffingen uit den boze. Behalve als de VS en de EU ze gebruiken om hun boeren te beschermen. De heer Bleker moet wel het volledige plaatje weergeven van de situatie.

  • agratax2

    Ik kan weer niet anders concluderen, dan dat de WTO afspraken zijn geschreven ten dienste van de Handel en niets te maken hebben verbetering van de omstandigheden van de 'eenvoudige' wereld burger en boer. Deze beide laatste groepen zijn niet meer dan winst leveranciers voor de handelaren. Ik kan dan ook niet anders dan het met Zanden eens zijn, dat de ex koloniën nu aan de kar van de Wereldbank zijn gebonden en nog steeds niet ONafhankelijk zijn van de rijke landen.

Of registreer je om te kunnen reageren.