Pluimveehouderij

Nieuws 1607 x bekeken 2 reacties

DLV: nog veel knelpunten bij luchtwassers

Wageningen – Pluimveehouders vinden onderhoud van een luchtwasser het grootste knelpunt. Dat blijkt uit onderzoek van DLV Intensief Advies in samenwerking met Wageningen UR Livestock Research.

In het onderzoek is gekeken naar 24 luchtwassers op pluimveebedrijven. Hieruit bleek dat het grootste knelpunt het onderhoud van de installatie is  Veel veehouders beginnen hier te laat mee waardoor pakketten verstopt raken. Hierdoor functioneert het systeem onvoldoende en moeten ventilatoren harder draaien om de lucht toch door de wasser te duwen. Een ander knelpunt is de veiligheid van de installatie. Het gaat hier bijvoorbeeld om ventilatoren die niet zijn afgeschermd, gladde trappen - zonder leuningen - naar de drukkamer en het nonchalant omspringen met het zwavelzuur dat gebruikt wordt bij chemische luchtwassers.
Gerben de Vries, adviseur DLV en betrokken bij het onderzoek, was vooral verbaasd over het (vaak) ontbreken van luchtdrukmeters. “De drukverschillen kunnen oplopen tot meer dan 200 Pa. Zo’n druk kan wanden en golfplaten wegdrukken. Het gevolg is een hoog elektriciteitsverbruik en klimaatrisico’s in de stallen”, aldus De Vries.
Naar schatting staan in Nederland tussen tien à twintig luchtwassers op pluimveebedrijven. Ze zijn vooral te vinden op bedrijven die normaliter niet kunnen uitbreiden, omdat de ammoniakemissie op bijvoorbeeld een natuurgebied of woonkern te groot wordt.

Laatste reacties

  • chickenfarmer

    Wat ben ik blij dat ik in Canada een pluimveebedrijf heb, geen gedoe met al die dure flauwekul, hoe kunnen jullie nog een goede boterham verdienen?

  • bankivahoen

    Ben maar blij chickenfarmer@ dat je in Canada woont,hier is het niet leuk meer om boer te zijn.Zowel financieel niet als met de bemoeizucht van overheid en allerlei organisaties die ons onder valse voorwendselen het leven zo moeilijk mogelijk maken.Boer zijn wordt hier niet gewaardeerd.Dit in tegenstelling tot in Amerika,Canada,Australie,Nieuw-Zeeland,Brazilie etc waar men blij is met mensen die voedsel produceren!Jij zult er vast over kunnen meepraten. Wat heb ik spijt dat ik vroeger de stap niet gemaakt heb om elders te gaan boeren.

Of registreer je om te kunnen reageren.