Pluimveehouderij

Nieuws 620 x bekeken

Antibioticaverbruik vleeskuikensector gedaald

Zoetermeer - Het gemiddelde dierdagdoseringsgetal voor vleeskuikenbedrijven over 2011 lag op 26 dierdagdoseringen per dierjaar. Dit is bijna 28 procent lager dan de cijfers uit 2009. Deze cijfers meldt het Productschap Pluimvee en Eieren. De gegevens worden donderdag besproken in de bestuursvergadering van het productschap.

 

De uitkomst houdt in dat de pluimveevleessector met dit gegeven voldoet aan de eerste doelstelling van het antibioticabeleid. De doelstelling was een verlaging van het antibioticaverbruik met 20 procent ten opzichte van 2009. De volgende doelstelling is een verlaging van het antibioticaverbruik met 50 procent.

De vleeskuikensector werkt aan de hand van een masterplan selectief correct antibioticaverbruik. In het kader van dit masterplan is ook geregeld dat de vleeskuikenbedrijven hun antibioticaverbruik registreren in een centrale database. Over heel 2011 zijn 92 procent van de afgeronde koppels en 96 procent van de bedrijven geregistreerd in deze centrale database. Van de voorschakels (broederijen, opfokbedrijven) zijn de gegevens van 70 procent van de bedrijven en 55 procent van de koppels geregistreerd in 2011. Vanuit de certificerende insteling van IKB Kip worden dierenartsen die het antibioticaverbruik niet voldoende registreren aangesproken. De bedoeling is dat niet IKB-deelnemers vanaf dit najaar intensiever worden gecontroleerd.

Binnen het masterplan is ook begonnen met de bedrijfsvergelijking. Deelnemende bedrijven hebben vorige maand voor de tweede keer gegevens ontvangen betreffende hun antibioticaverbruik vergeleken met andere bedrijven en dierenartsenpraktijken.

Of registreer je om te kunnen reageren.