Pluimveehouderij

Nieuws 2061 x bekeken 7 reacties

Oud Anevei-voorzitter: nog veel kooi-eieren in EU

Ermelo – Zo’n 90 procent van de eieren die worden verwerkt in de Europese verwerkende industrie is geen scharrelei. Dat stelt Ton van Dijk, oud voorzitter van de Anevei. Hij doet zijn uitspraak in het KRO-programma Keuringsdienst van Waarde dat volgende week wordt uitgezonden.

Volgens Van Dijk zit Europees bekeken nog zo’n 20 procent van de kippen in traditionele legkooien. Hij noemt Spanje, Polen en Italië als belangrijke landen waar dit nog het geval is. Vooral in Spanje zitten volgens hem nog veel kippen in de batterij. ”Het probleem daarbij is dat er momenteel totaal geen geld in Spanje is om de omschakeling naar andere systemen te voltooien.”
Van Dijk wijst er verder op dat in een land als Oekraïne de productie van batterij-eieren sterk groeit. ”Dat doen ze nadrukkelijk ook met de bedoeling om naar de EU te kunnen exporteren”, aldus Van Dijk.

Laatste reacties

 • schoenmakers1

  goede zaak, de batterijeieren zijn de gezondste die er zijn, ik zou graag ze in de winkel kunnen kopen maar ik weet niet waar ik er aan kan komen

 • Eierboer Zuid

  Dat zie je juist Schoenmakers, maar de supermarkten verkopen liever eieren van kippen die de hele dag in de stront rondlopen, meer voeder nodig hebben om een ei te leggen en vaker medicatie nodig hebben. De Europese Commissie vond ook dat wij in Europa veel te rijk zijn om onze installaties te gebruiken tot ze versleten zijn. Na 12 jaar afbreken en nieuwe kopen. Geld zat in Europa, dat ziet iedereen toch !

 • Roelofsn

  Schoenmakers en Eierboer, ik produceerde die lekkere eieren toch liever zelf. Erg jammer dat er in Spanje geen geld is voor omschakeling, maar hier wordt daar ook niet naar gekeken.

 • boompje

  aan jullie reactie te zien zijn jullie geen (kippen)boeren maar industieele kooieiproducent. ik snap dat het dan niet mee valt om er achter te komen dat kippen houden meer is als eieren rapen en de computer in de gaten houden.
  ik wens jullie nog veel succes

 • schoenmakers1

  ik ben zeker geen eierproducent, maar gewoon een normale consument die niet meer de keuze heeft om te kopen wat ik zelf wil doordat een paar actiegroepen de politiek zover hebben gekregen om dingen verboden te maken die veel beter zijn als de alternatieven

 • Eierboer Zuid

  Boompje, dacht je dat producenten van scharreleieren minder industrieel werken dan producenten van kooieieren ? Al eens een scharrelkippenstal van binnen gezien ? Trouwens wat is dat industrieel ? Als je daarmee bedoelt grootschalig, efficiënt, voedselveilig en duurzaam (kleinste ecologische voetafdruk), dan ben ik inderdaad industrieel bezig, maar daar is dan ook niets verkeerd aan.

 • northwest

  schoenmakers1 heeft gelijk, het is communistische (dictatoriaal) om de keuze bij de consument weg te halen, gewoon gelabeld in de winkel leggen, laat de consument maar kiezen. En de dieren activisten kun je toch niet tevreden stellen als ze het ene afgedwongen hebben dan komen ze weer met wat nieuws.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.