Pluimveehouderij

Nieuws 894 x bekeken

Oorsprong besmetting Kelpen-Oler onduidelijk

Den Haag - Het blijft onduidelijk hoe het vogelgriepvirus in maart op het kalkoenenbedrijf in het Limburgse Kelpen-Oler is gekomen. Dat heeft staatssecretaris Henk Bleker van ELI gemeld in zijn brief over AI aan de Tweede Kamer.

Uit de brief blijkt dat er verschillende introductieroutes denkbaar zijn. Het zou gaan om een virus dat verwant is aan vogelgriepvirussen die gevonden zijn bij gehouden muskuseenden in Frankrijk in 2005 en bij wilde vogels in Europa. Er zijn geen aanwijzingen dat het virus is geïntroduceerd vanaf andere Nederlandse bedrijven. Het meest waarschijnlijk is dat het virus is geïntroduceerd vanuit de natuur. De manier waarop is niet te achterhalen.

Of registreer je om te kunnen reageren.