Pluimveehouderij

Nieuws 3041 x bekeken 5 reacties

Nog veel legbatterijen in Italië

Doetinchem - Volgens de Italiaanse dierenbescherming gebruiken nog veel Italiaanse pluimveehouders zowel de oude batterijkooien als verrijkte kooien en lappen hiermee de nieuwe regels vanuit Brussel aan hun laars. De verboden legbatterij-eieren worden in Nederland ook nog veel verwerkt in producten.

Dit bleek uit een uitzending donderdagavond van de Keuringsdienst van Waarde. Ook in Polen en Spanje zijn veel pluimveehouders nog niet afgestapt van de – inmiddels verboden – legbatterijkooien. Volgens de Europese Commissie zit 14 procent van de legkippen in Europa nog in batterijkooien.

Het verbod op de legbatterijkooien betekent dus niet dat ze ook zijn verdwenen. De legbatterij-eieren worden ook nog veelvuldig gebruikt in voedingsmiddelen. Ook in Nederland, zo bleek uit de uitzending. Volgens Ton van Dijk, oud voorzitter van de brancheorganisatie voor eierhandelaren Anevei, is 90 procent van de eieren in de eierverwerkende industrie géén scharrelei.

“Als pluimveesector proberen we zoveel mogelijk de industrie en de consumenten aan te sporen om producten te kopen waarin scharreleieren zijn verwerkt. Een groot deel van de bedrijven doet dit al, maar we hopen de dat de rest snel volgt”, aldus Jan Willem Lagerweij, voorzitter van de vakgroep pluimvee van LTO-Noord.

Als reactie op de uitzending van de Keuringsdienst van Waarde heeft PvdA-kamerlid Tjeerd van Dekken aangegeven een importverbod op producten waarin eieren uit legbatterijen zijn verwerkt in te stellen. De partij wil demissionair staatssecretaris Henk Bleker van landbouw vragen een dergelijk importverbod in te stellen.

Laatste reacties

 • zooo

  en dan durft de handel en industrie de retail de schuld te geven. zelf zijn ze de grootste schurken door deze eieren nog te gebruiken.(maar dat wisten we al).

 • Mels

  Zoals altijd lappen ze in de zuid Europese landen de regels weer eens aan hun laars en in het noorden is men het braafste jongetje van de klas,3x hoera voor Europa,wat een regelgeving en erger nog wat een controle.Ik zeg direkt alle landbouwsteun aan Italie opschorten,moet je opletten hoe snel het over is.

 • JJJ

  Hoeveel legbatterijen zijn er nog in Nederland ????
  Meer dan iedereen denk !!!!
  In Nederland hebben veel bedrijven uitstel gekregen misschien is dit in andere landen ook zo geregeld.

 • Mels

  Ga er maar vanuit dat dat niet zo is,alleen in Nederland is het mogelijk dat de wetgever naast een wet een regeling verzint die uitstel van executie mogelijk maakt.Iedereen wist dat dit er aan zat te komen en toch hebben ze niets ondernomen,in de zuidelijke landen laat men zoiets op zijn beloop en gaan ze er vanuit dat het zo`n vaart niet loopt,nou zoals ik al zij;aanpakken die hap en goed ook.

 • awknop

  Gewoon een heffing van 1-2 ct op de legbatterij eieren, dan houden deze illegale praktijken wel op. Als ik te hard rij krijg ik een prent en als ik foute eieren lever, moet dat niet anders zijn. Wie niet luisteren wil moet maar voelen. Als er regels bedacht worden, moeten politici ook gelijk de handhaving regelen.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.