Pluimveehouderij

Nieuws

Meer koppels met schijnlegsyndroom

Deventer - Na een aantal jaren van relatieve rust werd in de periode van 11 oktober tot en met 5 december 2011 in de sectiezaal van de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) tien keer schijnlegsyndroom aangetoond.

Schijnleggers zijn hennen die de uiterlijke kenmerken bezitten van normaal producerende hennen die dagelijks een ei leggen, maar in werkelijkheid een afwijking aan de eileider hebben, waardoor het leggen van een ei volstrekt onmogelijk is.
De GD heeft het syndroom tussen 11 oktober en 5 december bij zes vleesvermeerderingsbedrijven en vier legbedrijven aangetoond. De schade ontstaat vooral door productieproblemen; in twee gevallen haalde het legkoppel een topproductie van 88 procent. Dat is ongeveer 7 procent onder de norm. De schade bij één van de vermeerderingskoppels is nog aanzienlijk groter.
De piek van het vierde kwartaal 2011 is opvallend. Het schijnlegsyndroom wordt in Nederland met regelmaat gezien sinds de nieuwe infectieuze bronchitisvirusstam (IBV-D388) in Nederland voorkomt sinds 2003. Het is (nog) niet bekend of de toename van het schijnlegsyndroom te maken heeft met deze IB-stam of dat de oorzaak gezocht moet worden bij een andere IB-stam.

Of registreer je om te kunnen reageren.