Pluimveehouderij

Nieuws 1683 x bekeken 1 reactie

Management belangrijke factor voetzoollaesies

Wijchen - Het probleem van voetzoollaesies bij vleeskuikens is door verbetering van het management voor een belangrijk deel te verbeteren.

Dat is één van de conclusies van een studiemiddag in Wijchen over het laesieprobleem. Voetzoollaesies komen relatief veel voor. Bij een onderzoek waarbij 386 koppels vleeskuikens werden onderzocht en beoordeeld, bleek dat bij 38,4 procent van de koppels ernstige laesies voorkomen. Een van de belangrijkste factoren die bijdragen aan het voorkomen van laesies is de strooiselkwaliteit. Te nat strooisel is slecht voor de kwaliteit van de voetzolen. Verder zijn er seizoenseffecten en raseffecten.

Vleeskuikenhouders hebben veel baat bij het voorkomen van laesies. De technische resultaten, zoals groei en voerconversie, verbeteren, de kwaliteit van de kuikens verbetert en het aandeel borstvlees stijgt. In de vleeskuikenrichtlijn zijn afspraken gemaakt over het voorkomen van voetzoollaesies. Minder voetzoollaesies betekent dat de hokbezetting omhoog mag.

Eén reactie

  • Broederijbrok

    Minder voetzoollaesies betekent dat de hokbezetting gelijk blijft.
    Meer voetzoolleasies betekent terug naar een lagere m2 bezetting.

Of registreer je om te kunnen reageren.