Pluimveehouderij

Nieuws 2200 x bekeken 2 reactieslaatste update:18 mei 2012

Kip met één ster blijft niche in Nederland

Barneveld - De actie van Wakker Dier doet levensmiddelenbedrijven op zoek gaan naar buitenlandse producenten die kippen met het één ster van het Beter Leven Kenmerk (BLK) kunnen leveren.

Dit is naar aanleiding van de actie van Wakker Dier die fors inzet om de ‘plofkip’ in de Nederlandse pluimveehouderij te verbannen en te vervangen door trager groeiende kippenrassen die een uitloop hebben en daarmee voldoen aan de voorwaarde van één ster BLK van de Dierenbescherming. Wakker Dier schreef 40 bedrijven aan. Unilever, Olvarit, Wagner (Nestlé) en Struik zijn al overstag. Maar het aanbod van één ster BLK-pluimveevlees in Nederland is ontoereikend. Op dit moment produceren rond de Nederlandse 45 vleeskuikenbedrijven (van de 650 totaal) kip met één BLK-ster.

“We zien nu een grotere vraag naar pluimveevlees met één BLK-ster. Maar het aanbod in Nederland is gering", zegt Jan Wolleswinkel, voorzitter van de vakgroep pluimveehouderij bij LTO/NOP. "Bedrijven zoeken daarom steeds vaker naar leveranciers in het buitenland. Zo’n land is Roemenië, daar lopen de kippen buiten en voldoen daarmee aan de eisen van de Dierenbescherming. Maar de kwaliteit, het voer, de arbeidsomstandigheden en de mogelijkheid tot constante leverering lijkt minder aan de orde. Alleen omdat ze buiten lopen zal het wel goed zijn.”

Jan Brok van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) ziet voorlopig geen sterke toename van de traaggroeiend rassen in de Nederlandse pluimveehouderij en begrijpt dat voedingsmiddelenbedrijven in het buitenland op zoek gaan naar leverenciers. “De pluimveehouders willen wel, maar je hebt wel te maken met twee rondes minder per jaar als je gebruik maakt van trager groeiende kippen. Daarnaast moeten de pluimveehouders investeren in de stallen. Het is maar de vraag of ze dit terug kunnen verdienen met de meerprijs voor de kip”, aldus Brok.

Unilever bevestigt dat het bedrijf bezig is met buitenlandse leveranciers. "Voor ons maakt het niet uit waar het kippenvlees vandaan komt. Er zijn echter nog geen definitieve afspraken gemaakt met nieuwe buitenlandse leveranciers", aldus Fleur van Bruggen van Unilever.

Laatste reacties

  • lub tuf

    beter 1 wakkerdier in de hand,dan 10 in de soep.

  • kleitokkers

    gelukkig is er in die landen een sluitende controle op die bedrijven

Of registreer je om te kunnen reageren.