Pluimveehouderij

Nieuws 2 reacties

Franse eierbrekerij over de kop

Brest – In Bretagne, het centrum van de Franse intensieve veehouderij, is een eerste eierbrekerij over de kop gegaan door de crisis in de eierwereld.

Atlantic Ovo, in grootte het vijfde eierverwerkingsbedrijf van Frankrijk, biedt werk aan 40 mensen en draaide vorig jaar met een productie van 200 miljoen eieren een omzet van 12 miljoen euro.

Atlancit Ovo kon aan de ene kant na het invoeren van het Europese verbod op legbatterijen niet voldoende eieren geleverd krijgen. Tegelijkertijd slaagde het bedrijf er niet in de hogere prijzen voor de wel beschikbare eieren aan haar afnemers door te berekenen. ''We kwamen 10 procent aan eieren tekort. De situatie was het ergste in april en er is tot het najaar zeker geen verbetering te verwachten'' denkt directeur Alain Pimpec van het in Kernascléden bij Lorient gevestigde bedrijf.

Volgens de Franse organisatie van eierbedrijven Snipo is de crisis in de eiersector in Frankrijk en in heel Europa nog lang niet ten einde. ''Het risico van tekorten blijft heel groot en de eieren blijven dus duur.'' Eieren kosten in Frankrijk momenteel rond de 1,23 per kilo, volgens Snipo een nog nooit eerder vertoond niveau.

Laatste reacties

  • lub tuf

    had je vorig jaar maar beter op moeten letten, mijn god wat een kneuzen.
    kun je zien hoe het de afgelopen 40 jaar is gegaan, gewoon achterover in die luie stoel blijven liggen die eieren komen vanzelf wel. het komt 5 maanden op echt ondernemerschap aan en ze leggen het loodje. dit zegt genoeg over de hele agrarische sector, de hele handel eromheen heeft altijd de zakken kunnen vullen. en nu zal de wal het schip keren, de komende decenia zijn voor de boeren. neem het recht in eigen hand! zoete broodjes worden niet gebakken, en van geven is de geit doodgegaan. uitknijpen die handel.

  • lub tuf

    oja de sovjet-unie was een grote cooperatie, zie wat daar van terecht is gekomen.

Of registreer je om te kunnen reageren.