Pluimveehouderij

Nieuws

Boete voor preventief gebruik hoogwaardige antibiotica

Den Haag - Een dierenarts heeft van de tuchtrechter een boete van 5.000 euro gekregen, waarvan 3.000 voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar, voor het voorschrijven van preventief gebruik van derde generatie antibiotica bij een kuikens.

De dierenarts wordt verweten dat onder zijn medeverantwoordelijkheid op een kuikenboerderij ten onrechte antibiotica van de derde generatie (Excenel en Cevaxel) zijn voorgeschreven. Deze middelen zijn niet toegelaten voor pluimvee, maar kunnen via de zogeheten cascaderegeling wel worden toegepast.
Een van de eigenaren van de kuikenbroederij heeft erkend dat het voorkwam dat eendagskuikens op zijn bedrijf preventief met deze middelen behandeld werden tegen onder andere E.coli. Dit gebeurde door kratten met kuikens op een lopende band onder een vernevelingsinstallatie door te laten gaan. De eigenaar heeft tegenover de Algemene Inspectiedienst (AID) verklaard dat hij niet wist dat het gebruik van Excenel bij kuikens en de toegepaste vernevelingsmethode niet toegestaan zijn.
De AID concludeert op basis van de administratie van het bedrijf dat er tussen 1 januari 2009 en 25 februari 2010 260 flacons Excenel en Cevaxel zijn geleverd, waarvan 231 zijn gebruikt. De middelen bleken afkomstig te zijn van de dierenartsenpraktijk van de beboete dierenarts. Ze waren voorgeschreven op basis van zogenoemde off-label-use-verklaringen. Als redenen van toepassing van de middelen worden in de verklaringen vermeld: E-coli, Clostridium, luchtweginfectie, bacteriële infectie en gewrichtsontsteking.
De tuchtrechter benadrukt dat dierenartsen een belangrijke rol spelen bij het verminderen van het antibioticagebruik. “Op hen rust de verantwoordelijkheid om er voor te zorgen dat overmatig, schadelijk en onnodig gebruik wordt voorkomen.” De tuchtrechter legde hierdoor een hogere boete op dan de eis, van 1.000 euro onvoorwaardelijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.