Pluimveehouderij

Nieuws 1518 x bekeken 3 reacties

Belgische afvalkip een groot succes

Gooik - De afvalkip in Belgische gemeenten is een succes. Sinds de introductie van de kippen, die het gft- afval opruimen, is het aanbod van groenafval gehalveerd.

Dit meldt dagblad Trouw. Op het moment zijn de afvalkippen actief in de Belgische dorpen Herne en Gooik. Inwoners kunnen maximaal drie kippen bestellen. In Gooik hebben 252 bewoners de kippen besteld. In Herne gaat het om 214 bewoners. Sinds de introductie in 2004 is het aanbod van gft-afval in Gooik flink afgenomen. In 1999 leverde een inwoner uit Gooik gemiddeld 23,7 kilogram groenafval. In 2011 was dit nog maar 12 kilo. Dit scheelt de gemeente Gooik rond de 1.710 euro aan ophaalkosten.

De afvalkippen zijn alleen bruikbaar in het landelijk gebied waar de bewoners over een tuin beschikken. De eieren mogen de inwoners zelf houden. Nederlandse gemeenten maken nog geen gebruik van deze afvalkippen.

Laatste reacties

  • gerjan slingenbergh

    Waar zou de kippen poep blijven?

  • PluimveeBrabant

    Gelukkig hoeven die eieren niet te worden onderzocht op dioxines, salmonella's, enz.

  • Eierboer Zuid

    1710 Euro bespaard, de Belgische staatsschuld is bijna afbetaald !

Of registreer je om te kunnen reageren.