Pluimveehouderij

Nieuws 1445 x bekeken 1 reactie

Anevei: kooiei niet meer in voeding

Doetinchem – Het is onduidelijk hoeveel illegale legbatterijeieren uit Zuid-Europa nog worden verwerkt in voedingsmiddelen. “Maar veel afnemers van eiproducten vragen naar scharreleieren". Dat zegt Clara Hagen, secretaris van de AneveiI (Algemene Nederlandse Vereniging van Eierhandelaren).

Het verbod op de legbatterij geldt sinds januari dit jaar, maar wordt vooral in Italië, Spanje, Polen, België en Griekenland slecht nageleefd. Volgens de Europese Commissie zit 14 procent van de legkippen in Europa nog in batterijkooien, maar dat worden er steeds minder nu de maand juli nadert. Deze eieren worden vervolgens verwerkt in eipoeder dat in koekjes, cake, pasta of sauzen terechtkomt. Het tv-programma Keuringsdienst van Waarde stelde in haar laatste uitzending kritische vragen bij het gebruik van deze illegale eieren in voedingsmiddelen, die ook in de Nederlandse supermarkten belanden.

Volgens Hagen van Anevei kunnen bedrijven die nog niet zijn omgeschakeld de legbatterijeieren op de Europese markt niet kwijt. Deze eieren mogen slechts in eigen land verwerkt worden. “Alle afnemers in Europa vragen om eiproducten die van legale eieren zijn gemaakt. In Nederland worden alleen legale eieren door de eiproductenindustrie verwerkt”, aldus Hagen.

PvdA-kamerlid Tjeerd van Dekken wil een importverbod instellen op producten waarin eieren uit legbatterijen zijn verwerkt. De partij wil demissionair staatssecretaris Henk Bleker van landbouw vragen een dergelijk importverbod in te stellen. De SP en de Partij voor de Dieren vroegen vorig jaar al aan Bleker hoe hij op het verbod van kooieieren zou toezien.

Eén reactie

  • lub tuf

    nou clara dan stel ik voor dat de anevei een dubbeltje betaald aan de, bond van liegen is aangeleerd, voor elk ilegaal kooiei dat in nederland wordt verwerkt tot eiproduct.

Of registreer je om te kunnen reageren.