Pluimveehouderij

Nieuws 12 reacties

ZLTO werkte mee aan actie van Wakker Dier

’s-Hertogenbosch – De ZLTO heeft meegewerkt aan het programma Vroeg Vogels van dinsdagavond waarin de ’plofkip’-campagne van Wakker Dier aan de orde kwam.

De boerenorganisatie gaf Wakker Dier een adres van een gangbare vleeskuikenhouder die vleeskuikens van zes weken oud kon leveren voor een gezondheidsvergelijking met biologische kippen.
In het programma werd de vleeskuikenhouderij neergezet als potentieel strafbaar omdat er aan elementaire gezondheidseisen en voorwaarden voor de vleeskuikens niet zou worden voldaan.
Een woordvoerder van de ZLTO bevestigt dat zijn organisatie heeft meegewerkt. ”Wij kunnen de maatschappelijke wensen niet negeren. Wakker Dier heeft een leidende opiniërende functie. Dat mogen wij niet negeren. We willen transparant zijn. Als de maatschappij van ons vraagt om vlees met één Beter Leven-ster te leveren, dan moeten we aan die vraag voldoen. Dat zijn we maatschappelijk verplicht. We kunnen niet onze kop in ’t zand steken.”
Verder wijst de woordvoerder erop dat er een stevige agenda ligt voor de komende jaren als het gaat om de verduurzaming van de veehouderij.

Laatste reacties

 • Mels

  Ik had me toch eerst afgevraagd wat wakker dier nou allemaal doet en voorstaat,de acties zijn niet allemaal even kies.

 • Lamersvof

  Wat ben ik blij dat ik mijn lidmaatschap van de zlto heb opgezegd een aantal jaren geleden toen al werd de gangbare sector door zlto zwart gemaakt ten gunste van alternatief waar ze zelf in participeren.

 • Hugobens

  Lamersvof Ik heb niet de behoefte om mee te werken aan een polariserende discussie. Gelukkig zijn er veel vleeskuikenhouders die hun ogen en oren open houden voor de maatschappij en daarvoor ook de dialoog willen aangaan. Tegelijkertijd is de markt bepalend voor de ruimte die er is om over te schakelen naar andere houderijvormen. Dat is het een spanningsveld waarin de vleeskuikenhouders moeten opereren. Als menig vleeskuikenhouder de keuze had koos hij voor meer boeren- en dierenwelzijn. Echter de schoorsteen moet wel blijven roken, immers met idealisme kun je geen rente en aflossingen betalen of je gezin onderhouden. Wat we niet moeten doen is ons afzetten tegen alternatieve, want voor je het weet komt het sterrenvlees uit het buitenland en heeft de NL vleeskuikenhouder het nakijken.

 • kleitokkers

  Jammer is altijd met dit soort discussie's dat, hoor en wederhoor nooit open op tafel komt. En dat het altijd eenzijdig is. En dat de huidige (bestaande aangevallen) groepen zich altijd laten bijten. En zich nooit verweren met de juiste open agrumenten.

 • W Geverink

  Waarom moeten boeren ingelicht worden over wat de maatschappij wil door een vegetarische organisatie? Volgens die vegetarische organisatie willen mensen die wel dierlijke producten eten, kip en eieren van biokippen die buiten lopen. Allemaal mooi en fijn maar de meeste intensieve veehouderijbedrijven hebben te weinig grond. Stel dat een biokippenbedrijf van van 10000 leghennen twee hectare beschikbaar heeft voor scharrelen dan is dat maar twee vierkante meter per kip. Dat is binnen de kortste keren zwart. Dan praat je nog niet eens over de hoeveelheid hoenderstront die 365 dagen per jaar op die grond uitgescheten wordt, die in andere houderijsystemen zou moeten worden afgevoerd.

 • crisismanager

  klopt.de maatschappij wil helemaal niets.je hebt een kleine groepering die zich uitspreekt als maatschappij.al de enquete's die wakker dier uitvoert gaan zogezegd langs heel nederland ,maar er is niemand die er wat van heeft gehoord.ze schakelen dierenartsen in die achter wakker dier staan .partij voor dieren houd enquete's onder eigen leden enz enz.als je een echte rondvraag zou doen heb je hele andere cijfers.de meeste nederlanders weten dat er zeer goede kwaliteit word afgeleverd door onze boeren.en dat we op gebied van dierenwelzijn wel stilletjes op of over de top zitten. toch zeker als we nog steeds de veiligheid van het voedsel willen kunnen garanderen.de echte maatschappij heeft echt wel andere problemen.

 • l coumans

  klopt helemaal buffalo harrie het is niet de consument die bepaalt wat hij koopt maar de retail , ja en als je een stel juppen op voeding loslaat is het hek van de dam

 • marina1904

  Heel de zogenaamde schaalvergroting is een doodlopende weg maar het zal nog wel even duren voordat men dit inziet'Het is alleenvoedsel aan wakkerdier en consorten.

 • Mels

  Marina,als je niks zinnigs te verkondigen hebt doe dat dan niet hier,dit soort opmerkingen getuigd van weinig inzicht in marktwerking en economie en alles wat met het vak te maken heeft.

 • l coumans

  nou mensen met korte lontjes reageren beter helemaal niet, en marina 1904 laat je vooral niet de mond snoeren.

 • mfanto

  als zij maar kunnen kiezen maar wat een ander wil moet je sch##t aan hebben hun 20 varianten eieren en ik 0 lekker die tolerante democratie

 • pellemans

  Het is het bio wat meeste word weggegooid ivm overdatum in de supermarkt.

  Daarnaast betekent het dus ook dat je over algemeen minder versie bio eieren koopt omdat die algemeen het langste liggen.

  Schele faggets in politiek.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.