Pluimveehouderij

Nieuws

Saldo leghenbedrijf flink gestegen

Den Haag – Het maandelijkse saldo van leghennenbedrijven is in februari en maart 2012 sterk opgelopen. De stijging is gevolg van de grotere vraag naar eieren rond Pasen en doordat de omschakeling naar scharrelhuisvesting leidde tot een krapper aanbod.

Dat meldt het landbouweconomisch instituut LEI, onderdeel van Wageningen UR. Het saldo kwam over het eerste kwartaal uit op 122.000 euro per bedrijf. In maart lag het saldo op 70.000 euro, meer dan het dubbele van het saldo in februari en het vijfvoudige van het saldo in januari. In de meeste jaren is sprake van een prijsstijging, aldus het LEI, maar nu is deze hoger dan gewoon.
Alleen in 2010 lag het saldo hoger. In 2011 was het saldo in het eerste kwartaal lange tijd negatief. In 2012 is de stijging van het saldo volledig toe te schrijven aan de eierprijzen, want de voerprijzen hebben na een beperkte daling eind 2011 weer een stijgende lijn ingezet.
De eierprijs kwam in maart uit op gemiddeld € 1,83 per kilo. Vorig jaar lag de prijs op 75 cent.
De laatste week daalde de eierprijs in Nederland overigens volgens het LEI wel met zo'n 25 cent. In Duitsland is de daling minder fors ingezet omdat supermarkten daar nog meer grote orders plaatsten.
Volgens een woordvoerder van de Productschappen Vlees en Eieren loopt de afzet van eieren in 2012 goed door, hoewel langer geleden de eierconsumptie met Pasen wel hoger lag dan nu. Mensen associëren Pasen toenemend niet alleen met eieren, maar ook met luxe gerechten in het algemeen.

Of registreer je om te kunnen reageren.