Pluimveehouderij

Nieuws

Onderzoek naar welzijn bij hogere stalbezetting jonge vleeskuikens

Den Haag – Wageningen UR heeft samen met de Dierenbescherming en pluimveehouders een onderzoeksvoorstel geformuleerd voor onderzoek naar de welzijnsapsecten voor traaggroeiende vleeskuikens bij een hogere bezetting in de eerste weken.

Aanleiding is een brief waarin pluimveehouder Tsjeard Snoek uit Nes aangeeft dat hij met een opblaasbare wand tot 60 procent energie kan besparen in de vleeskuikenhouderij. Voor gangbare vleeskuikenhouders is dit systeem, waarbij de stal in de beginperiode van de afmestperiode wordt verkleind met een opblaasbare wand, geen probleem. Voor traag groeiende vleeskuikens mag het systeem niet gebruikt worden, vanwege dierwelzijnseisen. Deze eisen zijn opgesteld in aantal dieren per vierkante meter en kilogrammen per vierkante meter, ongeacht of de kuikens nog erg klein zijn, of al groot.
Wageningen UR wil in samenspraak met de ondernemers en de Dierenbescherming nu onderzoek doen naar dierenwelzijn bij een hogere bezetting in de eerste weken van de groei. Het onderzoeksvoorstel wordt ingediend bij het Fonds Pluimveebelangen en de topsector Agrofood.

Of registreer je om te kunnen reageren.