Pluimveehouderij

Nieuws

Onderzoek naar vogelgriep mag gepubliceerd

Den Haag – Het onderzoek naar vogelgriep van het Erasmus Medisch Centrum mag worden gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Science.

Demissionair staatssecretaris Henk Bleker gaf een exportvergunning af die de publicatie mogelijk maakt. Dat meldde hij vrijdag aan de Tweede Kamer. Onderzoeksleider Ron Fouchier heeft verheugd gereageerd.
Bleker stelt de voor- en nadelen van het bekendmaken van de onderzoeksresultaten te hebben afgewogen. Hij heeft gekeken naar de vrijheid van wetenschap en publicatie, maar ook gezondheid en veiligheid meegenomen in zijn overweging. Gevreesd werd dat de informatie van de wetenschappers in handen zou kunnen vallen van terroristen, die daardoor zelf een virus zouden kunnen maken.
Onderzoeksleider Ron Fouchier ontdekte dat het vogelgriepvirus H5N1 zo kan muteren dat het van mens tot mens kan overgaan. Hij heeft altijd betoogd dat zijn gegevens geen groot risico vormen. Het virus is niet heel erg besmettelijk en de onderzoekers kunnen een vaccin maken. Bovendien is het goed om zoveel mogelijk te leren over deze virussen om natuurlijke mutaties beter te kunnen begrijpen. Fouchier zei vrijdagmiddag blij te zijn met de komende publicatie, die vermoedelijk over enige weken in Science staat. "De Nederlandse overheid meende er een exportvergunning voor nodig te moeten hebben. Dat is volgens mij nog nooit nodig geweest en ook ik vind het overbodig. Maar we mogen publiceren. We gaan nu met de redactie van Science de tekst zo schrijven dat die voor een breed publiek begrijpelijk is, ook gezien alle commotie die er is geweest."
Tweede Kamerlid Henk Jan Ormel van het CDA is blij met het besluit van Bleker. Hij vindt echter wel dat in de toekomst voorkomen moet worden dat vergelijkbare situaties ontstaan."Dat komt natuurlijk omdat dit soort onderzoek nieuw is, maar daarom moeten we er echt vooraf over nadenken en niet achteraf", stelt hij.
De Tweede Kamer nam donderdag nog een motie van Ormel aan die pleit voor een Europese raad voor bioveiligheid. Daarnaast moeten laboratoria waar chemische wapens worden gemaakt, goed worden gecontroleerd. Als dat geregeld is, is volgens Ormel het afgeven van een exportvergunning niet meer nodig.
H5N1-infecties bij mensen zijn zeldzaam, maar bijzonder gevaarlijk. Meer dan de helft van de besmette personen overlijdt eraan. Tot nu toe waren er 350 sterfgevallen. Als er een variant vrijkomt die van mens op mens overspringt, vrezen wetenschappers voor een wereldwijde epidemie zoals de Spaanse griep, die in 1918/19 zo'n 50 miljoen mensenlevens eiste.

Of registreer je om te kunnen reageren.