Pluimveehouderij

Nieuws 598 x bekeken

Nog geen vergunning voor export vogelpest-kennis

Den Haag - Rotterdamse onderzoekers hebben nog geen vergunning aangevraagd voor de publicatie van onderzoek over het Aziatisch vogelpestvirus (H5N1).

Dat meldt het ministerie van Economische Zaken en Landbouw & Innovatie. Volgens het ministerie is die vergunning nodig voordat over het onderzoek kan worden gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Science. De verwachting is dat aan het eind van deze maand een beslissing volgt.
Voor de export van kennis over de veranderingen die in het virus nodig zijn om het besmettelijk te maken voor zoogdieren (en mensen) is volgens de regering een vergunning nodig, omdat de kennis ook door bioterroristen gebruikt zou kunnen worden. Een woordvoerder van het ministerie van ELI zegt dat de Rotterdamse onderzoekers in het recente verleden al twee keer zo’n vergunning hebben aangevraagd om in het buitenland in kleine kring met wetenschappers en beleidsmakers over hun onderzoek te kunnen praten. Onderzoeker Ron Fouchier zegt daarover in NRC Handelsblad, dat dat onder protest is gebeurd.
Hij vindt dat de regering censuur op wetenschappelijk onderzoek toepast. Volgens de Rotterdamse onderzoekers is de door het ministerie opgelegde vergunningsplicht strijdig met Europese regels die fundamenteel wetenschappelijk onderzoek vrijstellen van de vergunningsplicht.

Of registreer je om te kunnen reageren.