Pluimveehouderij

Nieuws 395 x bekeken

Nog geen exportvergunning vogelgrieponderzoek

Den Haag - Nederland heeft nog geen exportvergunning gegeven voor het onderzoek naar het vogelgriepvirus H5N1 van de Erasmusuniversiteit. Dat blijkt uit een brief van de ministeries van landbouw, volksgezondheid en buitenlandse zaken.

Over publicatie van het onderzoek is veel onrust ontstaan. Het onderzoek gaat over de mogelijkheid om vogelgriep te veranderen, waardoor het een gevaarlijke dodelijke variant wordt. "Omdat moet worden voorkomen dat kennis in verkeerde handen kan worden misbruikt voor de ontwikkeling van een biologisch wapen, vindt het Nederlandse kabinet het essentieel dat er een zorgvuldige afweging wordt gemaakt over het verlenen van een vergunning", aldus de vertegenwoordigers van het kabinet.
Maandag wordt een internationale expertsbijeenkomst gehouden over het vogelgriepvirus. Hiervoor zijn verschillende overheidsexperts uit de Verenigde Staten, Japan, Verenigd Koninkrijk, Vietnam en Indonesië uitgenodigd. Daarnaast zijn vertegenwoordigers van de wereldgezondheidsorganisatie WHO, de Europese Commissie, hoofdredacteuren van de wetenschappelijke tijdschriften Science en Nature en een ondersteunende eenheid van het Biologische en Toxine Wapenverdrag aanwezig.

Of registreer je om te kunnen reageren.