Pluimveehouderij

Nieuws

Nieuw middel tegen bloedluis in omloop

Houten – Elanco heeft een nieuw middel tegen bloedluizen: Elector. Het middel heeft als werkzame stof spinosad. Het middel werkt in op het zenuwstelsel van de bloedluis, vertoont geen kruisresistentie met ander bloedluismiddelen en is minder toxisch voor het milieu en niet-doeldieren.

Tijdens het sprayen van het product zijn geen extra veiligheidsmaatregelen nodig en komt geen onaangename, chemische geur vrij. Elector heeft een uitstekende effectiviteit tegen alle mobiele stadia van de bloedluis (volwassen, nimfen en larven) en een langere werking (na behandeling is de bloedluis tot 12 weken lang onder controle te houden), waardoor minder behandelingen nodig zijn. Het product is te gebruiken in aanwezigheid van legkippen en de eieren blijven geschikt voor consumptie.
Elanco wil met de distributeurs van Elector de resultaten van de behandelmethode met en registreren door de besmettingsdruk van bloedluis voor en na de behandeling te monitoren. Dit moet inzichten geven en bijdragen aan het optimaliseren van de behandeling.
Elector is verkrijgbaar bij Frans Veugen Bedrijfshygiëne in Nederweert, Van Eck Bedrijfshygiëne in Eindhoven en Freriks in Heerde.
Bloedluizen veroorzaken veel economisch schade in de legpluimveehouderij door lagere productie en het overbrengen van ziekten. De schade kan oplopen tot wel 1 euro per kip per ronde.

Of registreer je om te kunnen reageren.