Pluimveehouderij

Nieuws 1795 x bekeken 1 reactie

'Nederlandse eiersector moet nieuwe exportmarkten aanboren'

Renkum – Nederlandse eierhandelaren moeten exportmarkten voor schaaleieren en eiproducten in België, Frankrijk, Engeland en Scandinavische landen aanboren.

Daarmee kunnen zij verlies van afzet in Duitsland compenseren. Dit zei marktspecialist Nan-Dirk Mulder van Rabobank International vrijdagmiddag op de ledenvergadering van de Algemene Nederlandse Vereniging van Eierhandelaren (Anevei).
De helft van de beschikbare hoeveelheid eieren in Nederland (eigen productie plus import) gaat op dit moment naar Duitsland. Dat land gaat in de toekomst minder Nederlandse eieren importeren door een grotere productie in eigen land en een toename van de invoer uit Polen. "Dat kan over enkele jaren leiden tot een exportverlies van anderhalf miljard Nederlandse eieren naar Duitsland. Om dat verlies te compenseren zijn nieuwe exportmarkten nodig", zegt Mulder.
De Rabobank-specialist denkt dat de Nederlandse eiersector het snelst nieuwe exportmarkten kan veroveren met verse eiproducten. De Nederlandse uitvoer van vloeibare eiproducten groeide de afgelopen jaren al met acht procent per jaar. Bovendien is Nederland voor die export minder afhankelijk van de Duitse markt.
Het Duitse marktaandeel in de totale Nederlandse uitvoer van eiproducten ligt op dit moment op 32 procent. Om nieuwe exportmarkten aan te kunnen boren moet er wel een schaalvergroting bij Nederlandse pakstations komen en moeten zij internationaliseren volgens Mulder. "Bovendien moet er een betere samenwerking komen tussen de verschillende schakels in de eiersector. Die opereren nu nog te zelfstandig. Tenslotte fluctueert de opbrengst van eipoducten meer dan die van schaaleieren. Daar moet de eiersector rekening mee houden", waarschuwt Mulder.

Eén reactie

  • hop

    leuk geprobeert van de rabo maar de handelaren hebben marge per stuk/kilo
    en of dat nu hoog of laag is de marge is het enige wat telt. de pluimvehouders hebben niet de capaciteit om samen te spannen en dit te organiseren. jullie dagen zijn geteld.

Of registreer je om te kunnen reageren.