Pluimveehouderij

Nieuws 4194 x bekeken 23 reacties

Groot Duits biolegbedrijf op slot wegens dioxineproblemen

Düsseldorf – In de regio Minden-Lübbecke hebben de autoriteiten van Noordrijn-Westfalen een bioleghennenbedrijf op slot gedaan omdat in de eieren verhoogde dioxinewaardes zijn geconstateerd. Dat heeft het landbouwministerie van de deelstaat bekendgemaakt.

Het 25.000 hennen houdende bedrijf levert aan de detailhandel. Volgens het ministerie wordt nog onderzocht hoe het probleem is ontstaan. In het voer is in ieder geval niet teveel dioxine aangetroffen.
Het is lang niet de eerste keer dat zich dioxineproblemen voordoen bij biologische eieren. Het risico dat de kippen in hun uitloop de stof uit de grond opnemen is groter dan bij kippen die in de stal blijven.

Laatste reacties

 • zentsbeheer1

  Bij de Plus krijg je meer, veel meer..... dioxine !

 • debleekerweg1

  het zullen wel biologische dioxines zijn en dus niet schadelijk

 • kleitokkers

  25000 bio kippen is dat niet een mega bedrijf !!!

 • zentsbeheer1

  Nee beste kleitokkers, dat heet ' Biologische industrie' en biologische dioxine is heilzaam voor de mens en alle kippen zijn blij, niet ziek en blijven veel langer leven, eigenlijk heel logisch.

 • gerjan slingenbergh

  Of de mensheid heeft de aarde dusdanig vervuild dat we met goed fatsoen geen kip meer buiten kunnen laten of de normen zijn niet goed. Ik denk het laatste omdat de normen zijn gebaseerd op wat haalbaar is bij kooikippen.
  En niet op het gevaar voor de volksgezondheid.

 • zentsbeheer1

  Dus Gerjan, wanneer je niet zwemmen kunt ligt dat aan het water ?
  Accepteer nu eens dat er ook nadelen zitten aan bio kippen en geef niet gelijk de hele mensheid de schuld. Ons bedrijf heeft 10 jaar lang een biologische locatie gehad. Toen we het kanibalisme probleem de baas werden, vond ik het de mooiste manier van kippen houden. Echter 5 jaar geleden begonnen de problemen, veel te hoge uitval, stuctureel te hoge dioxine in de eieren na 50 weken uitloop, en een totale vermesting van de uitloop rond de stal. Onderzoek van het Rikilt en Wageningen toonde aan dat deze problemen met name dioxine veel voorkomend waren en er bleek geen andere oplossing voorhanden dan de uitloopduur drastisch te beperken. Ook werd ons geadviseerd om de uitloop af te graven, dit was niet de schuld van de mensheid maar van 10 jaar overbemesting en terugkerende besmettingen etc.
  Toen ook nog eens her en der bedrijven geruimd werden met laagpathogene AI, en salmonella sg en snot de kop opstaken vond ik het houden van buiten-kippen niet langer verantwoord. Inmiddels lopen nog veel meer kippen buiten in steeds grotere aantallen . Ik voorspel je een ding, als we dit probleem niet oplossen, lost dit probleem de hele sector op incl. de biologische ! Neemt niet weg dat het leewendeel van de pluimveehouders de kippen naar buiten doet voor het inkomen.Des te meer zaak om snel een oplossing te vinden voor zowel de biologische als gangbare sector, de kippen en de consument.

 • gerjan slingenbergh

  Volgens jou zit de dioxine in overbemesting van kippenpoep. Hoe zou dat er dan inkomen? Je hebt gelijk als je schrijft dat er iets moet gebeuren. Op de Gelderse vallei zijn te veel kippen. Minder kippen zou de ziektedruk aanmerkelijk kunnen verminderen. Ook zou men kippen moeten opzetten die tegen een stootje kunnen. Vogels hebben ook AI, zonder er aan dood te gaan.
  De meeste kippen worden tegenwoordig onder laboratorium omstandigheden gefokt en grootgebracht. Die kunnen niet tegen een stootje.

 • berloo

  de natuur geeft alleen aan hoe het met de lucht en bodum gesteld is.
  dus als de kippen dioxine eieren leggen. moet je niet de boer de nek om draaien. maar rijk belonen. maar de stink fabriek of te veel auto's die langs rijden aanpakken. maar niet de kop in het zand steken. en zeggen. we doen niet meer aan landbouw waar de kippen buiten lopen. en laten de lucht smerig.
  dan heeft het toch niemand in de gaten.
  maar als de eieren vervuilt zijn. zullen ook de groente's in de buurt vervuilt zijn. enz.

 • l coumans

  goed zo berloo dit is de meest zinvolle uitleg van het dioxineprobleem mijn dank hiervoor

 • kleitokkers

  @gerjan de vogels die besmet zijn met dit soort virussen zijn vogels in de (natuur) of trekvogels. Als deze hieraan uiteindelijk doodgaan zal geen mens zien of noteren want hier zijn geen cijfers van. Dat deze dieren over een stootje kunnen is nog maar zeer de vraag.

 • info387

  GerJan, niet meteen de Gelderse Vallei erbij halen. Dit is ver in Duitsland. Maar het raakt jou als biopluimveehouder en om nu maar buiten schot te blijven wijs je maar een streek aan waar je zelf niet woont. Vind ik laag bij de grond om zo je eigen straatje schoon te vegen over de rug van collega's. Overigens zijn de meeste gevallen van AI buiten de Gelderse Vallei voorgevallen, denk aan het pluimveearme Zeeland en Noordoostpolder. Graag beetje genuanceerd uitlaten over collega's. Ziektedruk heeft niks te maken met te hoge dioxine-gehaltes. Gezonde kippen kunnen ook dit stofje opslaan en doorgeven. Dus alles wordt er weer bijgehaald om de aandacht af te leiden van het probleem. Bah wat een vuil spel.

 • gerjan slingenbergh

  Mijn reactie (7) is bedoeld zentsbeheer (Wageningen) die allerlei problemen heeft gehad met zijn biologische kippen. Om dit op te lossen stel ik voor om een robuuste kip te fokken die tegen een stootje kan. Vandaar mijn link met de Gelderse Vallei. Ik ben, en velen met mij, er nog steeds van overtuigd dat
  minder kippen minder ziektedruk geven. Op geen enkele wijze heb ik een collega ik een negatief benaderd. Dat maak jij ervan info387. Bovendien adviseer ik je eerst beter te lezen alvorens een onzin stukje te schrijven.

 • crisismanager

  zentbeheer heeft wel gelijk gerjan.en als de media dit telkens ook weer in het lang en breed zou uitsmeren zoals ze de gangbare houderij telkens willen aanpakken; dan kan er binnen dit en een half jaar een dik vet groot zwart kruis over de biologische veehouderij gemaakt worden, dat weet jij als biologische pluimveehouder en dat weet de media ook maar daar zitten teveel mensen en groeperingen bij die dit tegen willen gaan omdat er teveel aan verdiend word.vroeger was het kooiei het veiligste ei op de markt en dat is nu het gewone scharrelei of schuurei zoals ze ook dit ei weer willen onderwaarderen.de consument kun je echt niet voor de gek blijven houden

 • Conrad

  Bij mijn weten hebben bedrijven met dioxine in de eieren een probleem gekregen via mengvoer of een historisch probleem met plaatselijke vervuiling. Beide zijn mijns inziens goed op te lossen. Desnoods inderdaad afgraven, heb je gelijk geen probleem meer met natte plekken, overbemesting e.d. Kan je gewoon weer consument gericht produceren. Ik vind het wel opmerkelijk dat het een groot bedrijf betreft. Blijkbaar gaan daar de kippen wel goed en veel naar buiten. Dit in tegenstelling tot vele andere grote bio/uitloop bedrijven. Het zou dus best, in dat opzicht, een voorbeeldbedrijf kunnen zijn!

 • gerjan slingenbergh

  Het gaat hier om een pcb vervuiling. De norm die de nederlandse overheid stelt dat een mens maximaal 1 picogram pcb's, dioxines en furanen per kg lichaamgewicht per dag mag opnemen. Voor eieren geldt de norm 3 picogram per gram eivet. Per dag kunnen mensen zonder problemen meer dan 10 eieren eten. Zie ook 'Degroenerekenkamer.nl' : Normenacrobatiek\: Dioxine normen kunnen met een factor 100 omhoog.

 • hoevedako

  Geachte heren,
  Het probleem PCB's zit hem in de overheid.
  Deze instantie maakt wetten en regels waarbij er aan voorbij gegaan wordt dat ze ook gecontroleerd moeten worden. Dit gebeurd dus niet, waardoor er materialen verhandeld worden waar grote hoeveelheden PCB's in zitten.
  Hiervan zijn , worden wij de dupe.

 • zentsbeheer1

  Wat de consument wil ?
  3,5 % koopt biologische eieren, 96,5 % dus niet.
  Milieuvriendelijker ? volgens de laatste inzichten nog maar zeer de vraag, emissie per eenheid produkt etc.
  Diervriendelijk ? dubbele sterfte, snot etc., meer kans op ruiming.
  Lekkerder ? alle verse eieren zijn even lekker, door alle testen aangetoond.
  Gezonder ? deze claim kan en mag niet gemaakt worden, ondanks vele pogingen.
  Te veel dioxine in biologische eieren kun je uitleggen hoe het je past, het hoort er niet in. Twitter het maar eens rond, als een journalist die niet na-papagaaid maar zelf onderzoekt doet het oppikt zijn de biologische rapen pas echt gaar, dioxine doet het toch niet echt goed weten we uit ervaring.

 • l coumans

  ik denk zensbeheer1 dat je de cijfers moet bijstellen lees zonet ergens aandeel bio eieren meer dan 10% met de uitval troef ik al jaren mijn gangbare collegaas af 1.8% met 60wk leeftijd en heelveel arbeidsvreugde voor mezelf en vooral veel kippengeluk

 • deboed.advies@hotmail.com

  bij biologische eieren denkt een consument aan boeren bedrijfjes van 500 tot 1000 kippen het maxium zou 5000 kippen moeten zijn dan blijft het geloofwaardig,heeft iedereen een inkomen en zijn ziektes enz goed beheersbaar

 • zentsbeheer1

  Ik denk coumans dat jij de cijfers moet bijstellen, laatste publicatie produktschap biologisch nog geen 4% , hiervan wordt net als gangbaar het grootste gedeelte geexporteerd . Verbruik is dus tafel en verborgen eieren. Ook ik lees wel eens wat maar zoek toch graag de meest betrouwbare bron.Met jou uitval troef je eveneens je bio-collega´s af, ook hier weer betrouwbare gemiddelde cijfers . Jou arbeidsvreude trek ik niet in twijvel, die heb ik ook en gun ik je van harte.
  Het probleem voor de biologische sector in het algemeen is dat gangbaar zo goed is.
  Er rest dan niet veel meer dan een ´gevoel´verkopen en daar is niets mis mee.
  Echter wanneer er een hetse wordt gestart tegen het scharrelei op basis van kul-argumenten inplaats van feiten, dan verlaag je de discussie tot het nivo van die drie gillende wijven van de Plus.

 • agro1

  ja, als enkele duizenden beestjes jaar na jaar steeds op dezelfde plek schijten, kun je natuurlijk (....) wachten op probleempjes. welnu, die zijn er. biologisch afgraven dus maar. alleen eeeen KLEIN probleem: waar blijf je met die dioxinegrond? voorkomen is beter!!!!

 • W Geverink

  Geen erg lekkere gedachte dat je gezonde politiek correcte bio eitje bij elkaar gescharreld kan worden op een perceel dat ooit opgehoogd is met gifgrond uit de chemische industrie. Of in de fallout baan van Chemie Pack waar de burgers geadviseerd werd de groente uit eigen tuin niet te eten en contact met de grond te voorkomen. Of bij een knooppunt van snelwegen waar een halve eeuw aan lood in de grond zit. En idd Agro, Hoe 'Bio' is een perceeltje grond dat tien jaar lang 365 dagen per jaar ondergescheten wordt door tienduizend kippen.

 • boersjoerd

  We moeten gewoon weer de legbaterij terug hebben of in iedergeval de koloniehuisvesting houden! Geen gezonder systeem kun je niet bedenken in geen 100 jaar! De kippen lopen nooit in hun eigen mest en hebben het super naar hun zin! Maarja dan zijn er een paar die hun vervelen en die gaan dan van de ergste beelden reclame maken!

Laad alle reacties (19)

Of registreer je om te kunnen reageren.