Pluimveehouderij

Nieuws 877 x bekeken

Duitse grondmonsters besmet met dioxines

Essen – Dioxines (PCB’s) zijn aangetroffen in grondmonsters van pluimveebedrijven met uitloop.

Dit blijkt uit onderzoek van het Lanuv in het district Minden-Lübbecke in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen.
Aanleiding voor het onderzoek is de vondst van dioxine in biologische eieren op bedrijven in Nedersaksen en Noord-Rijnland-Westfalen in april. De eieren bevatten een te hoge dosis dioxine. De concentratie van PCB’s bleek zes keer hoger dan toegestaan. Omdat er geen verhoogde concentratie PCB’s was gevonden in het voer en strooisel is men de bodem gaan onderzoeken als mogelijke besmettingsbron. Bodemmonsters zijn genomen op conventionele bedrijven met uitloop.
Hieruit bleek dat twee samengestelde grondmonsters opvallend hoge niveaus van PCB’s bevatten. De concentraties zijn vergelijkbaar met de concentraties die zijn gevonden in de besmette bedrijven. Of er daadwerkelijk een link is tussen de besmette grondmonsters en de besmette bedrijven moet nader worden onderzocht.

Of registreer je om te kunnen reageren.