Pluimveehouderij

Nieuws 619 x bekeken

Controversiele vogelgriep-studies toegelicht

Londen - Twee landen die onderzoek hebben gedaan naar een aangepast vogelgriepvirus (H5N1) hebben hun onderzoek nader toegelicht op een congres in Londen.

De proeven die in Nederland (Erasmus Universiteit in Rotterdam) en Amerika (Universiteit van Winconsin) zijn uitgevoerd zijn al lange tijd onderwerp van discussie. In de onderzoeken is namelijk een vogelgriepvirus zodanig aangepast dat deze overdraagbaar is tussen zoogdieren. Volgens critici zouden deze onderzoeken een handleiding kunnen zijn voor bioterroristen.
Yoshihiro Kawaoka van de Universiteit van Wisconsin, Madison, legde op een congres in Londen uit dat hij vier mutaties van het H5N1-virus heeft geproduceerd. Hij benadrukte dat deze mutaties niet dodelijk is voor dieren en minder ziekteverwekkend zijn dan het eerdere griepvirussen. De mutaties reageerden bovendien sterk op antivirale middelen.
Ron Fouchier die het onderzoek leidde aan de Erasmus Universiteit heeft een andere mutaties van het virus gemaakt dan zijn Amerikaanse collega’s. Alhoewel hij niet alle details over het onderzoek kon prijsgeven zei hij dat gelijke resultaten zijn gevonden als bij het onderzoek in Amerika.
Het Amerikaanse adviesorgaan National Science Advisory Board for Biosecurity heeft bezwaren geuit om de studies te publiceren in de bladen Science en Nature. Het adviesorgaan heeft inmiddels de bezwaren aangepast waardoor publicatie mogelijk door kan gaan. Wanneer dit gaat gebeuren is nog niet bekend.

Of registreer je om te kunnen reageren.