Pluimveehouderij

Nieuws 18 reacties

Biologische eieren als beste getest

Den Haag – Na de biologische kipfilet en de biologische schouderham zijn nu ook de biologische eieren als beste getest door de Consumentenbond.

De Consumentenbond testte zeventien merken biologische, vrije-uitloop- en scharreleieren uit de Nederlandse supermarkten. Alle eieren hebben ongeveer dezelfde samenstelling van vet en cholesterol. Alleen de omega 3-eieren bevatten meer gezond vet dan andere eieren.
Volgens de Consumentenbond scoren biologische eieren het best op deze punten. Uit het onderzoek blijkt verder dat bruine eieren niet beter zijn dan witte. De kleur van de schaal hangt af van het kippenras. Witte eieren worden ten onrechte vaak voor dieronvriendelijke kooieieren aangezien, waardoor er minder vraag naar is en ze goedkoper zijn.

Laatste reacties

 • info278

  Ik heb vanochtend met veel plezier het artikel in de Consumentengids gelezen. Eieren worden geprezen als goed en gezond voedingsmiddel. Leuk om eens een positief artikel te lezen. Ik heb niks tegen biologische eieren, maar om te claimen dat deze als beste zijn getest is niet juist. De bond geeft 'beste' aan Van Beeks Omega 3, aan de Rondeel eieren en aan Bio+ biologische eieren. Dus één ervan is biologisch. Meer belangrijk wellicht is welke eieren de beste koop krijgen, immers betaalbaarheid is ook belangrijk: de keus is groot en consumentenprijzen in de test variëren van 12 tot 30 cent per stuk. In de test is dierenwelzijn voor 30% meegewogen. Ik zou een lekker scharrelei kiezen die een + scoort op vet en een + op cholesterol. En dat voor 13 cent, lekker en gezond!

 • zentsbeheer1

  Ik raad iedereen aan om nou eens zelf bij de bron op de side van de consumentenbond deze test te lezen en constateer zelf hoe men, in dit geval Emmy Koeleman , de zaken verdraaid, en naar eigen goeddunken uitlegd.
  De kop moet dus zijn biologische eieren niet gezonder dan andere eieren !

 • kuiken007

  ik lees de laatste tijd de reacties van zents, volgens mij is hij gefrustreert omdat biologische pluimveehouders met een klein aantal kippen geld verdienen en pluimveehouders met 100 duizenden kippen het hoofd niet boven water kunnen houden

 • zentsbeheer1

  Wijnand13, klopt niet helemaal .
  Ook ik had vorig jaar veel minder kippen, als er een periode van slechte prijzen aan zit te komen bestel ik later kippen en ga ik gedeeltelijk leeg staan .
  Dan heb je eens tijd voor andere dingen, ik kan het eenieder aanraden.
  Ik ben een aantal keren naar Canada , Spanje en de Verenigde Staten geweest om te helpen en te adviseren van , het zal je verbazen, organic en free range farms, dus zeg maar bio en uitloop. Je ziet het dan ook eens hoe anderen het
  doen en je kijkt wat meer van afstand naar de pluimveehouderij en je eigen bedrijf . Wijnand, ik kan je verzekeren dat eventuele frustraties dan wel overgaan ! Overigens om het hoofd boven water te houden maken wij ons al lang geen zorgen meer.
  Op dit moment wordt er een hetze gevoerd tegen de gangbare zeg maar scharrelhouderij en dat is niet terecht, ga maar eens kijken in de rest van de wereld. En als je aangevallen wordt moet je jezelf verdedigen vind ik.

 • Conrad

  Wijnand, volgens mij raak je de kern. Ik heb zelfs nog liever 4000 biologische kippen dan 400.000 koloniekippen of 200.000 scharrelkippen. Je verdiend meer en niet alleen in geld. Ook een stuk minder zorgen, die maak ik me namelijk zelden. De grotere bedrijven maken mij het leven namelijk erg makkelijk, helemaal vanzelf.

 • kleitokkers

  Ja, je ziet nu een herhaling van zetten uit de geschiedenis, namelijk scharrel kon zich ontplooien en ontwikkelen dankzij de kooien. En nu biologisch t.o.v. scharrel. Allebei zijn nodig in het winkelschap in nederland. Maar ook biologische bedrijven van 25.000 en groter zijn geen uitzondering meer. Ik ben ontzettend benieuwd wat hier weer op gaat volgen. (ontwikkelingen ????)

 • gerjan slingenbergh

  Het BD ei,

 • zentsbeheer1

  Juist kleitokkers, daar raak je de kern. De geschiedenis herhaald zich, er is al een bio-bedrijf van 30 000 hoor ik net. Waar eindigt dit ? De biologische eieren zijn net zo goed als de gangbare afhankelijk van export, grondstoffen worden versleept over heel de wereld, het gros is bij lange na niet grondgebonden.
  De bio consument heeft een totaal ander beeld en wil dit ook niet. Maar wat wil hij/zij dan wel en is dit haalbaar en wil hij/zij hiervoor betalen.

 • lager

  Hier klopt niks van de oude kooieieren zijn het meest veilig.
  Waar en in welke eieren komt het vaakste DIOXINE voor in alleen buiten eieren
  inclusief coli cq salmonella besmetingen, dat is bewezen , maar wordt door alle alternatieve aan voorbij gegaan, dit alles nav ong. 50 jr pluimvee ervaring

 • lager

  Mijnheer zents beheer ik heb U in 2003 AI pertode diverse keren meegemaakt
  met diverse overleggen, in dit verhaal ga ik met je mee

 • lager

  Wat koopt de consument ??
  de eieren welke het goedkoopst zijn omdat er tig soorten in de schap staan is het niet meer te snappen buiten ei, zonneei, bioei zoveel granen ei denken die alternatieven dat de consument er nog wat van snapt? Ik ik ieder geval niet ga maar eens in een super staan en kijken wat de consument meeneemt ik denk van 97% gang en de rest alternatief.

 • JoeyK

  Daarbij ligt inderdaad de prijs van biologische eieren(producten) ook (veel) hoger inderdaad, wat dat betreft heb je helemaal gelijk

 • kleitokkers

  mijne heren, lager en JoeyK niet bij de plus want zij vertellen in de tv reclame dat hun eieren geen ct. duurder zijn. En dat vindt ik nou echt kwalijk

 • gerjan slingenbergh

  Bij de Lidl zijn de scharreleieren zelfs duurder dan de vrije uitloop eieren.
  Het gaat dus om consumenten prijzen en niet om de prijzen voor de boeren.

 • mfanto

  en ik koop lekker kooi eieren en die zijn zo goedkoop en ik smaak het niet maar ja die kip die herinnert dat voor de rest van zijn leven hoe slecht het daar is. maar mijn kinderen vinden het fijn want zij hebben te eten en ik kan kleren en huur betalen en de energie rekening word betaalt wat kan mij die kip scheelen hou die super dure eieren

 • jan zwaneveld

  ik heb scharrel en vrije uitloopkippen,als ik niet meer zou krijgen voor de uitloopeieren dan voor de scharreleieren zou ik ze binnen houden.zowel voor de gezondheid van de kip als voor het gemak van de boer.Ik denk dat dit een keuze is van de pluimveehouder zelf.Als je je er goed bij voelt om ze naar buiten te doen moet je dit zeker niet laten,al denk ik wel dat het financiele aspect voor de meeste pluimveehouders zwaarder telt.Daarom moeten we denk ik als pluimveehouders eerlijk zijn en zeker NIET elkaar afvallen.Maar wie denkt dat hij/zij nog met 4000 kippen de kost kan verdienen heeft de plank denk ik goed misgeslagen.Dat is denk ik ook de reden dat de biologische ondernemer ook snel zal groeien,en straks met dezelfde prijs fluctuatie te maken zal krijgen.Maar de reactie ging om de kop,en die is natuurlijk niet juist!

 • boersjoerd

  En een ei van de legbaterij is gewoon het gezondst! Die lopen tenminste niet de hele dag in hun eigen mest!

 • Lageschaarrgsd

  Ik vermoed dat Wijnand 13 doelt op kleine bio boeren die er naast hun kipjes nog een vaste baan bij hebben,hier in de regio ken ik een aantal van die kleine bio bedrijven ,die uit hun bedrijf niet genoeg inkomsten kunnen halen en daarom dus een full-time baan erbij hebben.Wat ons als IKB gecertificeerd reinigings bedrijf nogal tegen het hoofd stoot ,is dat veel van deze bio pluimvee bedrijven de regels die voor alle pluimveebedrijven tellen,geheel of gedeeltelijk aan de laars lappen.Ik krijg steeds vaker de indruk dat het productschap en de controlerende instanties met 2 maten meten,wat is zo'n IKB certificering dan nog waard?

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.