Pluimveehouderij

Nieuws 527 x bekeken 2 reacties

Voorlichtingscampagne over risico’s vogelgriep

Zoetermeer – Er komt een voorlichtingscampagne om pluimveehouders te adviseren over de risico’s van laagpathogene vogelgriep op pluimveebedrijven met uitloop.

Dit blijkt uit een vergaderstuk voor de sectorcommissie Pluimveevlees van het Productschap Pluimvee en Eieren. De voorlichtingscampagne is een van de adviezen die de werkgroep van LTO en de Nederlandse Organisatie van Pluimveehouders (NOP) heeft opgesteld naar aanleiding van onderzoek door het Centraal Veterinair Instituut en de Erasmus-universiteit. Uit dit onderzoek bleek dat uitloopbedrijven een elf keer zo grote kans op een infectie met laagpathogene vogelgriep hebben dan legbedrijven zonder uitloop.
De voorlichtingscampagne is bedoeld om het risicobewustzijn bij pluimveehouders vergroten en om adviezen te geven over de inrichting van het uitloopterrein. Onderdeel van deze campagne is een brochure.
De LTO/NOP-werkgroep heeft meer adviezen opgesteld om nieuwe introducties van laagpathogene vogelgriep te beperken. Deze zullen 16 maart worden besproken in de vergadering van de sectorcommissie Pluimveevlees.

Laatste reacties

  • stefandonkers

    Een voorlichtings campagne dat werkt toch niet, straks is er weer een uitbraak en mogen de vermeerderaars het gelach weer betalen. Nee gewoon een verplichte overkapping over het uitloop terrein zodat in ieder geval de uitwerpselen van wilde vogels geen risico meer vormen voor deze uitloop bedrijven!

  • jeroen.vaneerd@planet.nl

    Dat is een stap in de richting, Stefan! Het risico lijkt moeilijk in te dammen zolang er een groot prijsverschil tussen scharrel en vrije uitloopeieren blijft. Snel reageren d.m.v. een ophokgebod lijkt ook wel redelijk adequaat.
    Een financiële oplossing lijkt het verhalen van het AI risico op de producenten van vrije uitloopeieren.Een boer die de kippen naar buitenlaat voor financieel gewin lijkt me schuldiger dan een geitenhouder die een ziekte binnenhaalt via muggensteken! Voer voor juristen!

Of registreer je om te kunnen reageren.