Pluimveehouderij

Nieuws 1 reactie

Vogelgriep in Limburg is laagpathogeen

Lelystad - De besmetting met aviaire influenza op een kalkoenenbedrijf in het Limburgse Kelpen-Oler betreft een laagpathogene H5N2.

Dat meldt het Centraal Veterinair Instituut. Dat betekent dat het virus niet heel besmettelijk is, hetgeen al werd verondersteld.
De besmetting in Kelpen-Oler is aan het licht gekomen via de periodieke bloedmonsters die op elk pluimveebedrijf worden genomen. Er waren geen duidelijke ziekteverschijnselen.
In de afgelopen maanden zijn vaker besmettingen met laagpathogene AI-virussen gevonden, van niet-meldingsplichtige subtypes. In het naburige Nederweert is het H10-virus gevonden. Guus Koch van het Centraal Veterinair Instituut weet geen verklaring voor de gevonden besmettingen. ”Mogelijk heeft het iets te maken met de koude van de afgelopen maand.”
Virussen van het H5-type zijn vorig jaar ook gevonden bij wilde zwanen, die voor de export bestemd waren. Virussen van het subtype H5 of H7 kunnen op pluimveebedrijven muteren naar een hoogpathogene vorm, die zeer besmettelijk en voor vogels ook gevaarlijk is. ”Het is onmogelijk te voorspellen of en wanneer dat gebeurt”, zegt Koch. Hij geeft als voorbeeld het H7N1-virus dat in 1999 een half jaar in Italië rondwaardde, voordat het muteerde naar de gevaarlijke variant. Het H5N2-type heeft in 1984 in de Verenigde Staten een half jaar gecirculeerd voordat het echt toesloeg.
Koch gaat ervan uit dat het H5N2-virus in het wild in Nederland bij vogels voorkomt.

Eén reactie

  • Spotvogel

    Een typisch ouwerwetse LNV-hoax! Gister werd dit item in het NOS-journaal gebracht als 'uitbraak van het zeer besmettelijke vogelgriepvirus'. Alle kalkoenen werden op die stralende zondagmiddag in allerhaast en zonder afscherming van de omgeving geruimd. Nu blijkt dat wel erg voorbarig geweest te zijn, maar garandeer ik dat de getroffen pluimveehouder naar schadeloosstelling kan fluiten. Want Kelpen-Oler ligt in een zone waarmee den Haag heel andere plannen heeft dan boerenbedrijvigheid! Veterinair Koch mag helemaal nergens van uit gaan zolang iets dergelijks niet onomstotelijk is vastgesteld. Want dat is lasterlijke insinuatie die nergens op gebaseerd is en slechts dient om wildlevende vogels verdacht te maken. Ook iets waarop LNV(ELI) patent heeft! En die zwanen zullen beslist van Oostveen Nieuwerbrug afkomstige Knobbelzwanen geweest zijn. Wilde Zwanen zijn namelijk in heel de EU strikt beschermd en mogen absoluut niet gevangen en verhandeld worden! Het is weer fraai allemaal.

Of registreer je om te kunnen reageren.