Pluimveehouderij

Nieuws 7 reacties

Verwerkende industrie overweegt import derde landen

Landsmeer – Het moment dat de eiverwerkende bedrijven noodgedwongen eipoeder gaan importeren uit derde landen komt naderbij. Dat zegt voorzitter Aart Goede van de Nederlandse eiproductenfabrikanten, een ondervereniging van de Anevei.

Volgens Goede (72) heeft een situatie als de huidige met zulke hoge prijzen voor kooi-eieren zich in geen 55 jaar voorgedaan. ”Het moet niet te lang duren”, aldus Goede, die ook nog hand en spandiensten verricht in het eigen familiebedrijf Adriaan Goede in Landsmeer.
Volgens Goede is er een tekort aan eieren ontstaan door de omschakeling op andere huisvestingssystemen in de EU. Het consumptieniveau is bovendien hoog. De zeer strenge winter in Oost-Europa heeft de productie gedrukt en bovendien heerst in enkele landen in het Midden-Oosten vogelpest.
Nu in de aanloop naar Pasen is er bovendien sprake van een aantrekkende vraag. Dat geldt trouwens ook voor de gewonde consumptie-eieren.
Goede zegt dat de eiverwerkers met tegenzin gaan importeren, omdat het eipoeder afkomstig is van productiesystemen (legbatterijen) die in de EU niet meer zijn toegestaan. ”Er is eigenlijk sprake van onjuiste concurrentie”, aldus Goede. Import is legaal, maar afnemers van de producten die eierverwerkers maken (bijvoorbeeld bakkerijen, mayonaise- en fritessausfabrikanten) worden ook steeds kritischer op de herkomst van de eieren en willen dat ze niet uit legbatterijen komen. Import van eipoeder zou moeten komen uit landen als de Verenigde Staten, Brazilië, Argentinië en India.
Toch blijft Goede optimistisch over de afloop. ”We hebben vaker problemen meegemaakt en zijn er altijd doorgekomen.”

Laatste reacties

 • Roelofsn

  Het wordt ook wel tijd dat er eieren uit derde landen worden geïmporteerd, de eieren zitten al bijna een maand boven de kostprijs!!!!!! Dat mag natuurlijk niet te lang duren, want stel je voor dat een pluimveehouder geld gaat verdienen. Bij ingrepen in de markt door de overheid krijg je een dal in de beschikbaarheid van eieren, dus dit was te verwachten. Als dit wordt toegestaan kunnen we beter ophouden.

 • gp.bosma

  na een maand hogere prijzen voor eieren,zit de industrie nu al te klagen over te dure eieren!!
  laat de industrie nu maar eens een jaar lang niets verdienen zoals de legpluimveehouder het laatste jaar ook niets heeft verdient.
  dit werd ook eens tijd dat de eieren eens duurder werden en wat mij betreft,blijf het de rest van het jaar ook zo!!!

  gp.bosma,friesland

 • hanenkooi

  wil de heer de goede ook garant staan voor de kwaliteit zoals vervuiling van de eieren (dioxine end) want als het hier op uit draait ,want controle is er daar nauwelijks tot niet, is de pluimveehouder toch weer de sigaar. en ja natuurlijk heeft hij de eieren dan weer voor niets.

 • heijinkeieren1

  Sluit dan ook geen contracten af onder de kostprijs met uw afnemers. De balans tussen vaste inkoop en vaste verkoop moet gelijk zijn toch??! Mogen wij pluimveehouders ook eens wat verdienen? Ofnee verdienen zit er voorlopig niet in er is nog een 'gaatje' te vullen. Wat een theater maakt de anevei er zo van... Niemand die praat over alle pluimveehoudersgezinnen die al anderhalf jaar ellende hebben gehad..

 • classens1

  Laten we de huidige situatie gebruiken om de retailers/grootwinkelbedrijven te bewegen om in de winkel de prijs voor de eieren omhoog te krijgen. Ook voor de produkten waar eieren in verwerkt zitten. De structurele gemiddelde opbrengstprijs voor eieren, zeker in combinatie met de hogere voerprijzen is te laag. Deze gemiddelde opbrengstprijs moet structureel omhoog, maar dit begint in het winkelschap. Hier liggen kansen voor pluimveehouder, eierpakstation en retailer!!

 • gerjan slingenbergh

  @ classens1 De kostprijs van een ei heeft niets met de winkelprijs te maken.
  Het gaat erom, wat is de consument bereid te betalen voor een produkt.
  Kijk naar Coca Cola, mineraalwater, benzine enz. We moeten af van het kostprijs denken. Vraag en aanbod bepalen de prijs voor de producent en een goede prijs bereik je alleen door krap te produceren voor de koopkrachtige markt.

 • Wian

  @gerjan slinenbergh je hebt hellemaal gelijk, ik kan aleen niet begrijpen dat er nu pluimveehouders zijn die hun eieren aan huis €1.30 onder de markt prijs verkopen . ze zullen ze wel verkocht hebben voor een veel telage prijs aan de handel en nu de markt kapot maken voor hun collega`s.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.