Pluimveehouderij

Nieuws

VS naar WTO vanwege Indiaas verbod pluimveeproducten

Washington – De VS maakt bij de WTO zaak tegen het Indiase verbod op de invoer van pluimveevlees en eieren. Volgens handelsvertegenwoordiger Ron Kirk is de VS wereldleider op het gebied van voedselveiligheid.

India weert Amerikaans pluimveevlees en eieren vanwege een eerdere uitbraak van laag pathogene vogelgriep in de VS, maar volgens Kirk weert India de producten om eigen producenten te steunen. Als de Indiase markt open gaat, kan de VS naar verwachting voor ten minste 300 miljoen dollar pluimveeproducten naar India uitvoeren. Voorzitter Mike Brown van de National Chicken Council schrijft in een verklaring dat ”meer dan 100 landen genieten van uit de VS geïmporteerde kip.

 

Naarmate in India de middenklasse groeit en de markt richting commerciële pluimveeproductie gaat, verdient de VS om eerlijk te mogen concurreren.” De Indiase consumptie van pluimveevlees is de latste vier jaar met 500.000 ton gegroeid tot 2,7 miljoen ton, aldus het Amerikaanse minister van landbouw. De VS is na Brazilië de grootste uitvoerder van pluimveevlees wereldwijd. De WTO zal nu beide partijen horen en een overlegronde opzetten. Wanneer overleg faalt, kan de VS India aanklagen.

Of registreer je om te kunnen reageren.