Pluimveehouderij

Nieuws 1 reactie

Stadskippen VS winnen aan populariteit

Atlanta - Stadskippen worden in de Verenigde Staten steeds populairder. Dat zou komen doordat steeds meer consumenten kiezen voor biologische, vrije-uitloopeieren. Maar die kosten vaak twee tot drie keer zoveel als conventionele eieren en niet elke supermarkt heeft ze in de rekken liggen. Het alternatief is dan zelf kippen houden.

”Voor niemand in de VS is het langer dan een of twee generaties geleden om voedsel uit de eigen tuin te halen”, zegt Andy Schneider. Hij begon in 2008 een groep voor stadskippenhouders in Atlanta (Georgia) via de website meetup.com, een socialenetwerksite die het opzetten van lokale groepen rond bepaalde interesses mogelijk maakt. De groep telt ondertussen meer dan 1700 leden, zegt Schneider, die in de VS bekend staat als de kippenfluisteraar.
Ook in andere steden boomt het houden van stadskippen. Schneider noemt groepen in Austin, Chicago, New York, Portland, Oregon en San Francisco. In Austin en Dallas zijn er zelfs Coop Tours, kippenhokroutes, waarop mensen naar de kippenhokken van anderen kunnen gaan kijken.
In Decatur, eveneens in Georgia, organiseert het Oakhurst Community Garden Project (OCGP) het hele jaar door lessen over het houden van stadskippen en vaak zijn die uitverkocht. Ook op internet werkt het mee aan discussiegroepen over het onderwerp. OCGP-programmacoördinator Andrea Zoppo ziet veel voordelen in het houden van stadskippen. ”Eerst en vooral maken ze de grond vruchtbaar, kippenmest doet wonderen voor de tuin. Ze voorkomen ook plagen omdat ze insecten eten.”
Mensen willen opnieuw weten waar hun voedsel vandaan komt, zegt Zoppo. ”Je hoeft niet buiten je gemeenschap te gaan om te vinden wat je nodig hebt voor je gezin. Het gaat behoorlijk diep. De mensen willen steeds meer zelfvoorzienend zijn.”

Foto

  • Andy Schneider

IPS Vlaanderen

Eén reactie

  • Mels

    Volgens mij verkondig ik hier al een tijdje wat deze mevrouw zegt....

Of registreer je om te kunnen reageren.