Pluimveehouderij

Nieuws 4941 x bekeken 43 reacties

Scharrelei niet goed genoeg voor Plus

De Bilt - De supermarktketen Pus stopt in de week voor Pasen met de verkoop van scharreleieren en zal uitsluitend nog vrije uitloopeieren en biologische eieren in de schappen zetten.

Plus maakte maandag bekend hiertoe overgegaan, omdat scharrelkippen niet buiten komen en vrije uitloopkippen wel. De supermarktketen vindt dit meer diervriendelijk: ,,Kippen zijn van nature bosbewoners en zoeken graag beschutting onder struiken en bomen.''

Laatste reacties

 • Mels

  Het is ook niet gauw goed.....

 • william1

  weer een afwaardering op een ei .
  Waar zijn onze bestuurders of hebben ze als bedrijfsactiviteit bio en uitloopeieren.
  Of zijn het bestuurders die geen ondernemers kwaliteiten hebben maar goed zijn in praten en brieven schrijven .
  Laat de maatschappij de echte waarheid horen, en niet zeggen dat willen zij niet horen.
  Start met een offensief, dat emotie ten nadelen van volksgezondheid en dierwelzijn kan leiden.

 • Roelofsn

  Dus bij plus alleen nog eieren met een verhoogd dioxine gehalte!

 • heijinkeieren1

  en de hele dioxinehype is opeens verdwenen?? Of is het dierwelzijn opeens nog belangrijker dan het menswelzijn.. en de hele discussie over uitlopen afdekken kent plus die al? Of is die inkoopkant WEL goed vastgelegd... En dus goedkoper...

 • broos

  moesten ze verbieden..

 • Roelofsn

  Bij duurdere producten is de marge groter, dat is de PLUS

 • Bionext

  Goede stap van Plus. Consumenten willen niet anders. En voor roelofzuidwolde en hijinkeieren1: biologische producten moeten minimaal aan de zelfde eisen voldoen als gewone producten. Geldt dus ook voor dioxines.

 • happyegg

  In een latere berichtgeving heeft PLUS het over het vervangen van 1 mln. scharreleieren en dat ze al 4 mln eko eieren in het schap hebben per week. Klopt dit wel? Het is eerder andersom denk ik. Ik wil graag dat ik alles kan vinden in mijn supermarkt en dus ook een scharrelei van een hen die niet buiten komt. De kooi is weg. Kreeg de schuld van de vogelpest destijds, alleen maar om die sector nog verder de nek om te draaien. We zijn een aantal jaren verder en treffen nog al eens laag pathogeen aan bij dieren die buiten vertoeven. Proffessineel gehouden en hobby. Moeten we straks met een eventuele epidemie niet het traditioneel gehouden dier dat niet buiten komt hiervan de schuld gaan geven Bionext, maar moeten instanties en winkelketens die dit gaan voorschrijven de hand maar eens in eigen boezem gaan steken en ook voor de kosten gaan opdraaien. De Nederlandse pluimveehouder investeert gigantisch in dierwelzijn, kostprijsverhogend, dan zou het ook een keer goed moeten zijn. Maar nee, blijf maar slaan met die (zit)stok. Waardering is ook een keer op zijn plaats. M. groetjes van A, je weet wel.

 • kleitokkers

  Geinig, koeien zijn van oorsprong ook bos bewoners

 • Roelofsn

  Bionext Consumenten willen niet anders?????? Waarom worden de eieren dan vervangen????? Waarom is de verkoop van batterij eieren dan verboden???? De consument wil goedkoop. Kijk nog even op de site van ons gewaardeerde ministerie en lees daar bij veelgestelde vragen(onderwerpen/duurzaam ondernemen/biologische landbouw/veelgestelde vragen): Waarom er in biologische eieren meer dioxine zit dan in gewone eieren!!!! Dioxines verlaten het lichaam niet, waarde Bionext, maar hopen zich op in het lichaam. Het eten van biologische eieren is dus vele malen ongezonder dan het eten van batterij eieren, feiten geen fictie. Biologisch heeft net als batterij voor en tegens, benoem die dan ook eerlijk.

 • Conrad

  Het is natuurlijk een fabeltje dat dioxine alleen maar wordt opgeslagen in het lichaam. Het wordt ook uitgescheiden, bijvoorbeeld via de eieren, ontlasting e.d. Dioxine opname komt uit bijvoorbeeld vervuild voer en vervuilde grond. Dioxine ontstaat door onvolledige verbranding van koolstofhoudende materialen/vloeistoffen. Vervuilde grond kan je redelijk makkelijk saneren. Vervuild voer is veel lastiger. Zowel bij biologisch voer als bij gangbaar voer is dat een heet hangijzer. Bij het enorme dioxine verhaal in Duitsland werd het bewust toegevoegd in het voer maandenlang. Bij het kleine dioxine verhaal in de bio 1,5 jaar geleden was het waarschijnlijk een lekke hydrauliek of motorslang in een transportschip, een ongeluk. De essentie van bio-eieren is zo goed en veilig mogelijk produceren met respect voor het dier en omgeving. Bij scharreleieren e.d. ligt dat accent helaas wel eens anders.

 • Roelofsn

  Conrad,
  Biologisch vervuild voer kwam al eens uit de Oekraïne, ook heel logisch, is het niet?
  Bio-eieren hebben een verhoogd dioxine gehalte. Feit.
  Dioxine wordt opgeslagen in menselijk vet. Feit.
  De essentie van bio-eieren is kippen houden op de manier zoals dat 60 jaar geleden gebeurde, toen er geen betere technieken waren, toen er 2,5 miljard mensen waren, nu zijn dat er 7. Toen er nog niet gekeken werd naar ammoniak uitstoot, toen kippen altijd wormen hadden, toen er voor in een weidestal van 500 kippen een teerbus stond om alle ongekapte hennen die aangepikt waren 's avonds mee in te smeren.
  De essentie van bio-eieren is een verkooppraatje om de eieren goed te vermarkten aan consumenten die niet beter weten, niet over ziektes, wormen en niet over uitval door ongekapte hennen.
  Zo veilig mogelijk produceren met respect voor dier én omgeving doe je in een kooi.

 • Marian Claessens

  Stop ,wonen we hier niet in Nederland ,waar we een recht hebben om te kiezen
  als consument en waar dus een diversiteit aan eieren hoort te liggen in alle schappen van eveneens alle winkels,zullen we daar eens met z'n allen op in zetten. M te EI

 • gerjan slingenbergh

  Natuurlijk moeten consumenten kunnen kiezen. Maar je moet de mensen wel goed voorlichten. De meeste mensen denken dat scharrelkippen buiten kunnen lopen i.p.v. dat er 9 kippen op een vierkante meter in een hok zijn gepropt.
  Plus speelt in op de wensen van de consumenten. Uiteindelijk weten die beter wat ze willen dan de kippenboeren want die denken over het algemeen dat consumenten alleen het goedkoopste willen.

 • joker

  als je kippen in een legbatterij houden respect voor het dier vind, ben je goed de weg kwijt. ik ben verscheidene keren in een batterijstal geweest .maar ik geloof nooit dat deze manier hét houden van kippen is. geef mij maar een bio ei!!!

 • Roelofsn

  Joker is nog niet in de nieuwste kooistallen geweest denk ik.

 • william1

  Al jaren weten we dat vrije uitloop eieren niet bijdragen aan dierenwelzijn, diergezondheid en volksgezondheid. Wat als er een virus overslaat van een vrije uitloopkip naar de mens? Wie betaalt dan de prijs? Kijk eens naar de Q-koorts. Er zijn nu al 165 schadeclaims ingediend tegen de geitenhouderijen. Als er weer eens vogelpest uitbreekt bij een bedrijf met vrije uitloopkippen, dan zullen er in onze sector ook schadeclaims neergelegd worden. Wie betaalt dan de prijs? De hele sector of alleen de Freiland-/Biopluimbeehouders??
  Ik doe een oproep aan onze belangbehartigers en het Productschap: kom eens uit die loopgraven, toon leiderschap en zeg eerlijk dat vrije uitloop niets te maken heeft met dierenwelzijn, dierengezondheid en volksgezondheid! Een netje over de vrije uitloopkippen is geen goed compromis. Binnenhouden is het veiligste voor de volksgezondheid. Met volksgezondheid mag je niet spelen.
  William van Leendert, pluimveehouder in Tienray.

 • gerjan slingenbergh

  De intensieve pluimveehouderij heeft een kip gekweekt die veel eieren legt op weinig voer. Het zijn als het ware laboratorium kippen niet meer tegen een stootje kunnen. In de natuur leven duizenden vogels met A.I. Waarom zou dat bij kippen niet kunnen? Het is een kwestie van fokken.

 • heijinkeieren1

  @gerjan Het is ook niet zo dat al onze kippen als ze besmet raken doodgaan aan de AI. Mbt tot AI is er een wet. Er wordt gemeld er wordt geruimd.

 • kleitokkers

  mits je de juiste typering hebt

 • happyegg

  Gerjan, jij hebt een ideologie als BD boer en daar is niets mis mee. Wij moeten ophouden om systemen tegen elkaar uit te spelen en telkens maar voors en tegens te noemen hoe we dieren moeten houden. Produceren wat er gevraagd wordt. Jij BD of EKO en een ander iets anders. Dan ga ik helemaal met William mee. Vraag naar uitloopeieren, prima, maar mee betalen als er calamiteiten zijn. Dit verhaal heb ik ook als reactie op een andere berichtgeving PLUS gemeld. Kan dat niet gewaarborgd worden, dan kost dat de totale sector de kop, ook BD en EKO als er weer eens iets uitbreekt.

 • mfanto

  ga direct mogen nog een tray kooi eieren halen voor 3,5 euro lekker dat nieuw zeeland

 • gerjan slingenbergh

  IK ben commercieel BD pluimveehouder en het gaat hier niet om een ideologie maar om de oorzaak aan te geven van het probleem.
  Philips produceert geen zwart wit televisies meer omdat de mensen geen Z/W
  toestellen meer kopen. Ze reageren daarmee op de markt van vraag en aanbod. Boeren doen dat anders. Zij produceren juist meer om het hoofd boven water te houden. Daardoor zitten we nu met veel te veel dieren op een kleine oppervlakte. Dat betekent hoge ziektedruk en bij calamiteiten grote financiele problemen.
  Het is ongepast om bij calamiteiten de rekening bij uitloopkippen neer te leggen. Zij zijn niet de oorzaak van het probleem.

 • kleitokkers

  Mischien eens naar denemarken zweden en noorwegen kijken hoe het daar gaat
  Dat waren de voorlopers in de bd en eko markt.

 • koen.kerkhof1

  Wat was bij de laatste onderzoeken ook al weer het verhoogde risico van uitloopkippen en biologische kippen?? 11 keer zoveel, laten we toch ophouden om die dieren naar buiten te doen, is niet in het belang van de dieren en al zeker niet in het belang van de gehele pluimveesector. De risico's zijn veel te groot.
  Het is spelen met vuur.

 • gerjan slingenbergh

  Uiteindelijk produceren we allemaal voor de mensen die onze eieren kopen.
  Die bepalen in zekere zin hoe we dat moeten doen. Dat betekent dat we de kippen naar buiten moeten doen omdat ze anders onze eieren niet meer kopen.
  Binnenhouden is dus niet de oplossing. Minder pluimvee houden en robuuste kippen fokken daarentegen wel.

 • lub tuf

  uitloop is de laatste 10 jaar wel goed geweest voor mijn bankrekening.

 • swart260

  Lopen die vrije uitloopkippen 's winters ook buiten of liggen ze dan buiten af te sterven in de kou? Ook de melk van weidegang koeien komt 's winters gewoon uit een ligbox stal.

 • Conrad

  #Roelof Zuidwolde,

  Op bijna al je opmerkingen zie mijn vorige commentaar. De biologische houderij is fundamenteel anders dan 60 jaar geleden, onvergelijkbaar. De grootste wormbesmettingen tref je aan bij scharrelkippen (om in jouw woorden te blijven: Feit). En het beste voor de kip is de kooi?? Als je dat beweert weet je niet beter. Biologisch een verkooppraatje? Hou een ander voor de gek, de biologische sector is de enige die echt transparant is. Iedere pluimveehouder, batterij tot bio doet zijn/haar best om een goed product te produceren. Feit is wel dat de beste randvoorwaarden de beste producten opleveren. Goedkoop is een ander verhaal, en zowel dier als pluimveehouder zijn daarvan de dupe. Het dier lijdt door het gebrek aan welzijn en de boer lijdt vaak door gebrek aan welstand en mist de waardering van zijn vak door de maatschappij. Echt een dilemma waar je niet makkelijk uitkomt. In plaats van vakgenoten te becommentariseren kan je ook promotie van het eigen product doen. Het lijkt nu zo zwak dat je andere sectoren afkraakt.

 • HeDo1957

  Vandaag stond in de Limburger een stuk over Plus supermarkt met een oude foto van een scharrelstal zoals deze voor 15 jaar terug werden ingericht, dus zonder zitstokken. Dit is echt de consument op het verkeerde been zetten en ons negatief naar voren brengen. Ze moeten dan ook rieel zijn en een foto plaatsen zoals ze op vandaag gehouden worden in een traditionele scharrelstal met zitstokken e.d..

 • kleitokkers

  Waar we wel blij mee moeten zijn is, diversiteit in het winkelschap.
  Zeker nu de batterij verboden is. En laat aub de consument kiezen en niet de plus. Want bij plus krijg je meer!!!!!. Geen meer keus in ieder geval ???
  En ik weet wel zeker dat een boer die eieren levert aan plus, zeker niet meer krijgt.

 • Conrad

  #Swart 260

  Onze kippen lopen in principe altijd buiten, Ook bij min 15. Het probleem is als het waait, dan daalt de temperatuur in de kernstal onder nul. In de kernstal zitten alle waterlijnen, dat geeft dan een probleem. De kippen hebben de keuze om naar buiten te gaan. Wijselijk blijven de meeste kippen binnen bij deze extreme omstandigheden. De productie lijdt er nauwelijks onder, de voeropname stijgt in dit soort perioden wel iets.

 • Roelofsn

  Ben het eens conrad, niet bekritiseren, feiten geen fictie en laat de consument kiezen, tussen álle soorten, niet de inkoper van plus die alleen is geïnteresseerd in meer winst

 • Sibble

  Natuurlijk mag de consument zelf kiezen maar dan moeten inderdaad de feiten verteld worden. En helaas zijn vrije uitloopsystemen ook nog steeds niet duurzaam en welzijnsvriendelijk. In Australie hebben wetenschappers onderzoek gedaan naar welzijn bij kippen, tussen verschillende stalsystemen. En wat bleek ?
  tussen (vrije) scharrel en kooi geen verschil wat betreft welzijn. Het word dus tijd dat het eerlijke verhaal verteld word in plaats van alles op emotie te
  baseren.

 • Mels

  Volgens mij scheelt het die kip ook geen ruk waar ie zit,met zo weinig hersenens kan ie daar onmogelijk weet van hebben,afijn alle gekheid op het kippenstokje,zo kan het wel weer.Heren en Dames,er is maar een reden waarom Plus dit doet;Meer omzet +meer marge=Meer winst.Geen enkel voordeel voor de leverancier van de eieren,ja,nu even,maar straks wordt ie weer uitgeknepen.Het gaat om het groene of duurzame imago van een supermarkt keten,al zijn er nog wel betere dingen te bedenken die duurzaam bekeken meer opleveren dan dit eieren verhaal,kijk de aflevering over de houdbaarheidsdatums maar eens terug op uitzending gemist.nl.

 • Wian

  Na 20 jaar komen de wetenschappers er achter dat kooi niet slechter is dan scharrel over twintig jaar komen ze er achter dat uitloop niet beter is dan scharrel ,over 20 jaar weer met zijn alle kooi kippen gaan houden wie houd wie nu voor de gek!!!!

 • rodenburgseierhandel

  Iemand al eens op de kalender gekeken? Week voor Pasen gaat dit gebeuren?
  Betekent dus vanaf 1 APRIL. Toeval of trappen we allemmaal in die leuk verzonnen grap. Ik moet het nog zien.

 • jampie

  goed gezien eierhandelaar, goedkopere reclame kun je niet maken

 • crisismanager

  haha ik hoor de spotjes op de radio al voorbijkomen.dit weekend hebben we vanwege vogelgriep helaas geen eieren, EN HET WEEKEND BEGINT BIJ PLUS AL OP VRIJDAG!!!!!!

 • Peter1125

  whahahah!

 • politiek

  Misschien is het een goed idee om het verhaal eens te lezen van de fam. Hort , legpluimveehouder , genomineerd voor agrarisch ondernemer van het jaar. Gewoon even aanklikken , rechts boven in pagina van www.boerderij.nl

 • politiek

  Sorry , ik bedoel het legpluimveebedrijf van de fam. Conrad en Nicky Corts.

 • auga

  IK GA VOORTAAN ALLES BIJ DE PLUS HALEN! COMPLIMENTEN VOOR PLUS.

Laad alle reacties (39)

Of registreer je om te kunnen reageren.