Pluimveehouderij

Nieuws 939 x bekeken

’Schade vogelgriep Kelpen-Oler te overzien’

Zoetermeer – De schade van de vogelgriepuitbraak in Kelpen-Oler is voor de bedrijven in het beperkingsgebied te overzien. Dat zegt Henk Hulsbergen van het Productschap Pluimvee en Eieren (PPE).

Op 18 maart werd er een zone van 3 kilometer rond het bedrijf ingesteld met een bijkomend vervoersverbod voor pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel. ”Een exact schadebedrag is moeilijk te zeggen maar het valt mee. De consumptie-eieren zijn door de bedrijven afgelopen week opgeslagen. Sinds het beperkingsgebied afgelopen vrijdag is verkleind tot 1 kilometer kunnen deze bedrijven de eieren gewoon weer afvoeren”, aldus Hulsbergen.
De bedrijven die meer kosten hebben gemaakt zijn het broedeierenbedrijf, het pakstation en de vleeskuikenbedrijven die in het gebied liggen. Broedeieren zijn namelijk maar beperkt houdbaar. In de voormalige 3-kilometerzone liggen drie vleeskuikenbedrijven. Eén vleeskuikenbedrijf in het dorp Ell zou de maandag na de uitbraak de kuikens opzetten. Dit kon niet gebeuren waardoor de stal leeg bleef. Een ander vleeskuikenbedrijf in Kelpen-Oler kon daarentegen gewoon doordraaien omdat de kuikens pas twee weken afgeleverd moesten worden. ”We hebben eigenlijk geen last gehad. Ook met de afvoer van pluimveemest kwamen ze niet in de problemen”, aldus de leghennenhouder.
Sinds afgelopen vrijdagavond is het beperkingsgebied verkleind tot 1 kilometer rondom het besmette bedrijf. In deze zone ligt het bedrijf zelf, een dependance van het besmette bedrijf en een leghennenbedrijf met 120.000 hennen. ”Dit leghennenbedrijf mag de eieren afvoeren naar een aangewezen pakstation in Weert en kan dus gewoon doordraaien, net als de andere leghennenbedrijven in het gebied”, aldus Hulsbergen.
Het PPE verwacht dat de zaterdag vóór Pasen (7 april) alle beperkingen in het gebied worden ingetrokken.

Of registreer je om te kunnen reageren.