Pluimveehouderij

Nieuws 1402 x bekeken 1 reactie

Saldo’s pluimveebedrijven lager

Wageningen – Het saldo per maand van leghennenbedrijven is in januari 2012 met 4.000 euro per bedrijf gedaald ten opzichte van december 2011. Dit komt vooral door lagere eierprijzen. Ook het saldo van vleeskuikenbedrijven is in januari 2012 gedaald na een periode van stijging.

Dat meldt landbouweconomisch instituut LEI. Het instituut rekent met een bedrijf van 40.000 scharrelhennen met een productie van 13 miljoen eieren op jaarbasis. Voor vleeskuikens gaat het LEI uit van een bedrijfsgrootte van 90.000 aanwezige vleeskuikens dat 700.000 kuikens per jaar aflevert van 2,2 kilo.
Ten opzichte van het negatieve saldo van de legbedrijven in het begin van 2011 (circa 10.000 euro negatief op maandbasis) is het saldo wel fors gestegen, naar ruim 15.000 euro. Gedurende een groot deel van 2011 was het saldo negatief. Pas de laatste maanden werd het maandsaldo positief.
Ten opzichte van begin 2011 zijn de prijzen van eieren nu ongeveer 60 procent hoger. Ook de voerprijzen zijn nog iets hoger, nadat ze vanaf tweede helft 2010 sterk waren opgelopen. Aan de daling van de voerprijzen van de afgelopen maanden lijkt in januari 2012 een einde te zijn gekomen door oplopende graanprijzen. De eierprijzen zijn vorige week geëxplodeerd, zodat de vooruitzichten voor legbedrijven beter zijn geworden.
Ondanks de daling in januari ligt het saldo nog ver boven het langjarig gemiddelde. Afgelopen maand lag het saldo nog ruim 5.000 euro hoger dan begin 2011.
De daling van het saldo van vleeskuikenbedrijven in januari is het gevolg van lagere contractprijzen en een lichte stijging van de voerkosten. Deze stijging was het gevolg van een hogere tarweprijs. De prijs van eendagskuikens daalde echter iets.
De daling van de vleeskuikenprijs die de laatste maanden van 2011 inzette, is in januari 2012 tot stilstand gekomen. De contractprijs van vleeskuikens is nu circa 2 cent hoger dan een jaar geleden.
Aan de daling van de prijs van het vleeskuikenvoer lijkt voorlopig een einde te zijn gekomen, omdat zowel de prijs van graan als van sojaschroot de laatste maanden is gestegen.

Eén reactie

  • pdenh1

    I.t.t. de mening van de Rabo, dat de voerprijzen zouden gaan dalen, meende ik reeds toen, dat de prijs van veevoeder zou gaan stijgen, gegeven de situatie m.b.t. tarwe, mais en soyabonen ; het aanbod is kleiner, de vraag groter met navenante prijsstijging. De agrische veredelingsindustrie zal derhalve dit jaar met hogere voederprijzen rekening moeten houden.
    Indien de contractprijs van kippen, kuikens, varkens niet zou stijgen, zou deze ontwikkeling resulteren in lager rendement.

Of registreer je om te kunnen reageren.