Pluimveehouderij

Nieuws 1 reactie

Rusland sluit grens voor Nederlands broedproduct

Den Haag – Rusland, Wit-Rusland en Kazachstan hebben de grens voor Nederlandse eendagskuikens en broedeieren gesloten. De maatregelen zijn genomen in verband met de uitbraak van aviaire influenza in Kelpen-Oler.

Rusland is een belangrijke afnemer van broedproducten. In 2010 nam Rusland drie miljoen eendagskuikens en 134 miljoen broedeieren af, volgens het Productschap voor Pluimvee en Eieren. Kazachstan nam in hetzelfde jaar 835.000 eendagskuikens en 120.000 broedeieren af uit Nederland.
Het is onduidelijk hoe lang de importbeperkingen duren. Nu geldt de beperking nog voor geheel Nederland. Het is mogelijk dat de beperkingen worden versoepeld als blijkt dat geen andere bedrijven besmet zijn. Het ministerie wil, voordat het gaat pleiten voor versoepelingen van de restricties, eerst de resultaten hebben van de screening van de bedrijven in het drie-kilometergebied.
Volgens Henk Hulsbergen van het Productschap Pluimvee en Eieren onderhandelt de EU met de landen van de douane-unie (Rusland, Kazachstan en Wit-Rusland) om importverboden bij dit soort uitbraken van laagpathogene vogelgriep te beperken tot producten uit het beperkingsgebied. De onderhandelingen hebben echter nog niet geleid tot resultaat.
Volgens Hulsbergen bestaat zo langzamerhand wel het risico   dat de Russen op zoek gaan naar andere leveranciers. “Het gebeurt te vaak dat de leveranties worden onderbroken door deze uitbraken. Ze zijn zeer tevreden over de kwaliteit van onze producten, maar een onderbreking van de leveranties heeft wel tot gevolg dat ook de productie van vleeskuikens stagneert, waardoor slachterijen soms tijdelijk geen aanvoer meer hebben.”

Eén reactie

  • info140

    Laat je nou toch eens niet elke keer foppen door die Russen!!

Of registreer je om te kunnen reageren.